Podle domácího testu klíštěte nikdo léčit nebude, říká lékařka Vilma Marešová

4. červenec 2017

Pozor na klíštata. Právě v tomto období jich je v přírodě hodně a mají zvýšenou aktivitu. Existuje proto vysoké riziko, že napadnou člověka. V současné době je ale možné koupit domácí testy, podle kterých si můžete zjistit, jestli jste se nakazili boreliózou.

Lékárny nabízejí domácí testy, podle kterých si údajně můžeme zjistit, jestli jsme se od klíštěte nakazili. Na trhu jsou dva druhy testů právě na lymeskou boreliózu.

V prvním případě se testuje klíště. To vložíme do zkumavky, která by měla být součástí balení testu. Tam ho nejdřív rozdrtíme přiloženou dřevěnou špachtlí a pak rozpustíme speciálním roztokem. Dál už jen pipetou roztok nakapeme do vzorkovacího políčka a za 10 minut bychom měli znát výsledek.


Po každém pobytu v přírodě by se měl člověk prohlédnout, celé tělo. A pokud na sobě nalezne nějaké to klíště, tak ho co nejrychleji odstranit. Platí přímá úměra, že čím déle klíště saje, tím je vyšší pravděpodobnost, že se na nás přenese nějaká klíšťaty přenášená nemoc.Radek Šíma, Parazitologický ústav Biologického centra Akademie věd

Druhým typem je test, který se provádí pomocí krevního vzorku získaného například tak, že se píchneme do prstu. Kapka krve se spolu s kapkou reakčního činidla, které je v balení testu, přidá do testovací kazety. Výsledek je známý také po deseti minutách. Výrobci slibuje až 95% přesnost zjištěného výsledku.

„Sama bych testy nedoporučila,“ říká lékařka Vilma Marešová, bývalá přednostka I. infekční kliniky 2. Lékařské fakulty UK. Testy sice určí, zda jsou protilátky, nebo zda má infekci klíště, ale nedávají informaci, zda se pacient jen s onemocněním setkal, nebo má akutní formu. „Serologické testy jsou i pro lékaře oříškem. Nemůžeme z toho říct, zda pacient je nebo není nakažen,“ vysvětluje lékařka.

Boreliózu nejlépe odhalíte podle skvrny na místě, kde se klíště přisálo. Skvrna může být i stěhovavá a neměla by přesahovat 5 centimetrů v průměru. V případě, že k lékaři s velkou skvrnou přijdete, protilátky se ani nevyšetřují, vznikají totiž až později. „Zda se nemoc projevila ukáže až vyšetření 6 týdnů po léčbě. Na základě pozitivního klíštěte nikdo léčit nebude,“ uzavírá Marešová.

autoři: jch , mkr , jaw
Spustit audio