Podcast roku ovládla Vinohradská 12

17. červen 2021

Vinohradská 12 z dílny Českého rozhlasu opět jednoznačně zvítězila v soutěži Podcast roku v kategorii Veřejnoprávní podcast. Druhá příčka patří Hostu Lucie Výborné. Vinohradská 12 zároveň získala nejvyšší počet bodů ze všech oceněných podcastů.

Na první příčce kategorie určené veřejnoprávním médiím se umístil zpravodajský podcast Vinohradská 12, druhé místo pak obsadil populární pořad Českého rozhlasu Radiožurnál Host Lucie Výborné. Projekt Vinohradská 12 zároveň získal druhé místo v kategorii Cena odborné poroty - Zpravodajství. Mezi deset nejlepších podcastů dle hodnocení posluchačů v kategorii Veřejnoprávní podcast se z Českého rozhlasu dále probojovaly Meteor, Buchty, Historie českého zločinu, Blízká setkání, Balanc a Sádlo.

Moderátorka Lenka Kabrhelová a editor Pavel Vondra při natáčení nejposlouchanějšího podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12 na Prix Bodemia Radio

„Český rozhlas reflektoval změny chování a životního stylu posluchačů a díky rozsáhlé a kvalitní podcastové tvorbě k nim našel nové cesty. Rád bych za dlouhodobě skvěle odváděnou práci poděkoval všem, kteří se podíleli na výrobě úspěšných podcastů a zejména pak tvůrcům Vinohradské 12, která nejen, že obhájila loňské vítězství, ale získala dokonce nejvyšší počet bodů ze všech oceněných podcastů. Doufám, že pro Český rozhlas vznikne ještě mnoho výborných epizod Vinohradské 12 a Lence Kabrhelové a jejímu týmu přeji další zajímavě zpracovaná témata a ještě více spokojených posluchačů,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

První původní podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12, který je dostupný na zpravodajském serveru iRozhlas.cz a v podcastových aplikacích, se každý pracovní den věnuje jednomu aktuálnímu zpravodajskému tématu. „Moc děkujeme všem posluchačům za hlasy v anketě Podcast roku. Velmi si toho vážíme. Na českém trhu je v tuto chvíli podcastů velký výběr a jsme poctění, že naše práce má takovou odezvu. Je to pro nás velké povzbuzení a signál, že naše práce má smysl. Velký dík patří celému týmu Vinohradské 12, který neúnavně sleduje dění kolem nás a přemýšlí o tom, jak ho srozumitelně zprostředkovat širšímu publiku, které dosud s audio zpravodajstvím nemuselo mít zkušenost. A jsme hrdí na to, že projekt Vinohradská 12 mohl vzniknout právě v Českém rozhlase a my tak můžeme přispět k posilování jeho veřejné služby," dodala Lenka Kabrhelová.

Český rozhlas v současnosti zveřejňuje přes 400 audio formátů pro on demand konzumaci, tedy na vyžádání, z toho více než 180 z nich lze poslouchat i prostřednictvím třetích stran. „Výsledky ankety Podcast roku ukázaly, jak silnou posluchačskou a fanouškovskou základnu má první zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12, ale rovněž rozhovorové, zábavné, dokumentární či tematické podcasty z produkce Radiožurnálu, Dvojky a Radia Wave,“ doplnila vedoucí Rozvoje digitálního audio obsahu Českého rozhlasu Iva Jonášová.

Vinohradská 12 zaznamenala od svého spuštění v dubnu roku 2019 do konce letošního května 15 milionů stažení. Za měsíc květen pak více než 1,03 milionu stažení.