Počty seniorů naočkovaných posilovací dávkou stoupají. Ale bude to stačit?

Posilovací dávku očkování proti koronaviru dostal zhruba každý desátý Čech, který na ni má po šesti měsících nárok. Počty nenaočkovaných seniorů se ale nedaří výrazněji snížit. Česko v proočkovanosti dospělé populace za evropským průměrem zaostává. Jak moc a jaká je situace v okolních zemích?

Čísla naočkovaných seniorů stoupají pomalu

V Česku stále zůstává 410 tisíc lidí nad šedesát let bez prodělané nemoci a očkování, lidí nad 65 let 280 tisíc. Tyto počty dlouhodobě klesají jen velmi pomalu, o 2 až 3 tisíce za týden. Růstový trend je naopak viditelný u posilovacích dávek. Má ji už přes 110 tisíc lidí a začínají mezi nimi převažovat nejvíc rizikoví senioři.

Česko se nadále řadí mezi méně proočkované státy Evropy. Z dat Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí k minulému týdnu vyplývá, že u proočkované dospělé populace je Česko mezi zeměmi Evropského hospodářského prostoru a Evropské unie až na 23. příčce ze třiceti.

Máme skoro 67 procent proočkované populace starší osmnácti let. Ze sousedních států jsou na tom ale lépe jen Němci a Rakušané, Poláci a Slováci jsou v očkování ještě pomalejší.

Epidemie zrychluje, očkování ji prokazatelně brzdí

V sobotu přibylo nejvíc pozitivních za víkendový den od konce března letošního roku. Epidemie bude dál zrychlovat, zvlášť pokud dál poroste týdenní reprodukční číslo R. To uvádí, kolik lidí v průměru jeden pozitivní nakazí. Teď je na hodnotě jedné celé a 72 setin – stále nad hranicí rizikových scénářů Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Pokud srovnáme loňský a letošní podzim, tak dynamika nárůstu počtu pozitivních i hospitalizovaných je podobná, jen se zhruba třicetidenním zpožděním. Nebýt vakcín, byla by ta čísla ještě mnohem horší.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související