Pocitu marnosti z celé kauzy jsem se ještě nezbavil, přiznává autor dokumentu o kauze Opencard Ivo Bystřičan

25. duben 2014

Česká televize uvede za několik dní v cyklu Český žurnál dokument Ivo Bystřičana Zločin pana Chytila, který přibližuje kauzu Opencard. Film se snaží její pozadí zkoumat na základě soudního procesu, který proběhl loni na podzim. „Byť by se zdálo, že je to jen připitomělá červenobílá kartička, která nic moc neznamená, vypovídá, myslím si, hodně o komplexitě věcí, ve kterých žijeme,“ říká režisér, producent, dramaturg a scenárista.

Dokumentaristé dostali exkluzivní příležitost natáčet celý soudní proces, což byla současně i podmínka soudu pro to, aby s natáčením souhlasil. „Byla to myslím velice moudrá podmínka,“ hodnotí zpětně rozhodnutí soudce Ivo Bystřičan. „Právě díky tomu se dal překonat ,mediální val‘, který velkou část této kauzy zastírá.“

Čtěte také

Přestože se jedná pouze o jednu ze zakázek v rámci kauzy Opencard, dokument ze soudního procesu podle svého tvůrce dobře ilustruje složitost celého soudního případu, v němž dohromady jde o miliardy korun.

Ivo Bystřičan přiznává, že podstatu kauzy rozplést nedokáže a ani neměl v úmyslu jakkoli vstupovat do vyšetřování. „Neměl jsem ambici stát se soudcem s kamerou,“ vysvětluje. „Film respektuje soudní proces, ale na druhou stranu se dívá i směrem otazníků, které kolem kauzy v jejím průběhu vznikají.“

Jak zneužít byrokracii a vydělat?

V soudním procesu se jedná o pět úředníků, kteří se v případu nijak neobohatili. „Jsou to jediní lidé, kteří za celou dobu trvání kauzy byli stíháni. Každého, kdo to sleduje, napadne, že je to poněkud málo,“ myslí si režisér dokumentu.

Ivo Bystřičan zároveň přiznává, že během natáčení nezjistil, jak je možné, že tehdejší klíčoví pražští politici u soudu stanuli pouze v bezpečné roli svědků. Nikdy nebyli obviněni.

Čtěte také

„Příběh pana Chytila je zajímavý tím, co dokáže říct o fungování byrokracie v dnešní době. Zacházíme s velmi komplexními a složitými systémy, a přitom máme aparát, který se od dob Rakouska-Uherska příliš nezměnil,“ shrnuje Ivo Bystřičan.

Vladimír Kroc se Ivo Bystřičana zeptal také na to, v čem spočívá klíčová role pana Chytila v celém případu, co vypovídá kauza Opencard o přístupu médií nebo jak by po zkušenostech z natáčení postupoval, kdyby chtěl zneužít veřejnou zakázku. Rozhovor se dotkl ale také jeho dalších filmových a publicistických projektů.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio