Počet turistů oproti minulému roku stoupl

19. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Benzín a nafta jsou ode dneška dražší. Turistů v Chorvatsku přibývá, ve Splitsko-dalmatinské oblasti o víc než deset procent. Ještě větší zájem je o ubytování v soukromí. Na hranici Chorvatska a Slovinska se se zpožděním otevřel nový hraniční přechod.

Pohonné hmoty v Chorvatsku podražily. Cena bezolovnatého benzínu Super 95 se zvýšila o 1,3 procenta na 7,70 kuny. Euro Super 95 nově stojí 7,75 kuny. Nafta podražila o 1,9 procenta, za litr teď zaplatíme u chorvatských benzínových pump 7,09 kuny. Naopak benzín Super 98 zlevnil. Nová cena je 8,05 kuny za litr. Ceny ostatních pohonných hmot zůstaly stejné.

Na Jadranu je tento týden 450 tisíc turistů. Nejvíce lidí přijelo do Splitsko-dalmatinské oblasti, a to 75 tisíc. To je o 12 procent víc než loni. Dalšími hojně navštěvovanými místy pobřeží Jaderského moře jsou Dubrovnicko a oblast Šibeniku a Kninu. Za celý půlrok Chorvatsko navštívilo 2,5 milionu turistů, to je o 5 procent víc než vloni. Spokojeni mohou být majitelé soukromých apartmánů, kteří ubytovali o 20 procent víc zájemců než v loňském roce.

Na chorvatsko-slovinské hranici je v provozu nový mezinárodní přechod Jelovice-Podgorje. Je mezi Kaštelem a Pasjakem a nenachází se na hlavních mezinárodních silničních tazích. Má ale význam pro místní obyvatele, protože jim usnadní cestu do 15 km vzdáleného Trstu. Hraniční přechod Jelovice - Podgorje je otevřený od šesté hodiny ranní do čtyřiadvacáté hodiny večerní.

V Trogiru okradli českého policistu. Neznámý zloděj mu vzal z batohu peněženku s hotovostí, platební kartou a také policejním průkazem. Způsobil škodu 7 tisíc kun.

Bohatý chorvatský právník propadl zoufalství a domnívá se, že je patrně nejošklivějším mužem na světě. Jeho nabídku k sňatku totiž odmítlo postupně na 5 tisíc žen. Ani poté, co si dal inzeráty do chorvatských novin a zdůraznil v nich, že je boháč, nepodařilo se mu nalézt si manželku. Emil Kacič, který žije v Záhřebu, v rozhovoru pro Večernji list prohlásil, že mu nezbývá než si připustit, že je ten nejohyzdnější chlap na světě. Nicméně ve svém úsilí o ženitbu prý nehodlá polevit.

Na Jadranu bude zítra převážně slunečno, občas se na obloze objeví mraky. Vítr bude vát slabý severní a severovýchodní. Noční teploty 20 až 25 stupňů, nejvyšší denní 29 až 33 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu