Počet těžkých případů bude kulminovat v tomto nebo příštím týdnu, odhaduje biochemik Trnka

8. březen 2021

Přesně před týdnem začala v Česku platit přísnější pravidla, která mají zbrzdit šíření koronaviru. Vláda uzavřela školky a školy, nařídila nošení kvalitnější ochrany dýchacích cest a zakázala až na výjimečnéípady cestování mezi okresy. Na procházky mohou Češi jen v katastru své obce. Jak se přísnější opatření projevila na epidemické situaci rozebírá Jan Trnka z výzkumného centra pro modelování biologických a společenských procesů.

Dodržování opatření je vidět už v ulicích: například hlavní plzeňské náměstí Republiky je v pondělí ráno liduprázdné. Podobně to vypadá i v projíždějících tramvajích. „Je otázka, jakou měrou se na vylidnění podílí to, že jsou minus dva stupně a na Plzeňsku začaly jarní prázdniny. Všichni procházející ale mají nasazené respirátory nebo roušky,“ všímá si reportér Lukáš Milota.

Krize teprve přichází

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nás teď čeká nejkritičtější týden, a to i v nemocnicích. S tím souhlasí také přednosta Ústavu biochemie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a člen výzkumného centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP) Jan Trnka: „Podle čísel to vypadá, že počet těžkých případů bude kulminovat v tomto nebo příštím týdnu.“

Přísná opatření podle něj mohou zastavit současný nárůst, ale nepovedou ke zpomalení nákazy. „Za čtrnáct dní pravděpodobně budeme na podobných číslech jako před čtrnácti dny,“ uvažuje Trnka.

V současném stavu existuje podle něj spousta neznámých, například do jaké míry lidé dodržují opatření. „Je možné, že zastavení bude trvat o něco déle. Čísla z konce minulého týdne vypadala nadějně, tedy že nárůst je pomalejší. Přesněji to uvidíme během tohoto a příštího týdne.“

Jeho slova potvrzují také predikce, ze kterých vyplývá, že po třech týdnech lockdownu nedojde k dramatickému poklesu. „Mluvit o rozvolňování není možné. Podle všech dat se zdá, že epidemie mírně zpomalí, ale pořád budeme ve stavu nejvyššího stupně protiepidemického systému PES,“ uzavírá Jan Trnka.

autoři: Petr Král , Lukáš Milota , Lukáš Veselý ,
Spustit audio

Související