Počet štědrovečerních požárů oproti loňsku mírně stoupnul

25. prosinec 2014

Hasiči vyjížděli na Štědrý den k 57 požárům po celé republice. Oproti loňskému roku tak stoupnul počet výjezdů o sedm. Nejvíce požárů bylo v Praze, v Ústeckém a Středočeském kraji.

Náročný Štědrý den měli ale i hasiči v Olomouckém kraji.

„Krátce po deváté hodině večerní vyjížděli k požáru rodinného domku na Přerovsku. Tady v jedné místnosti zahořela pohovka, sedačka i další vybavení,“ popisuje mluvčí sboru Nicole Zaoralová.

Hořet prý začalo kvůli neopatrné manipulaci s otevřeným ohněm. „Jedna osoba se nadýchala zplodin hoření a musela být odvezena do nemocnice. Předběžná škoda bude více než 100 tisíc korun,“ dodává mluvčí.

Pražská záchranka měla klidněji

Pražští záchranáři vyjížděli na Štědrý den k téměř 250 zásahům. Většinou ošetřovali chronicky nemocné pacienty. Do Vinohradské nemocnice pak odváželi ženu, která si při pádu na schodech v metru na Chodově těžce poranila páteř.

Počet výjezdů je zatím o něco nižší než loni. Záchranáři zasahovali také u typicky vánočních událostí. Dvěma pacientům uvízla v krku rybí kost, dvakrát záchranáři vyjížděli i k požáru vánočního stromku.

„Tito pacienti se samozřejmě nadýchali kouřových zplodin. Z Chodova jsme převáželi dospělého muže a malé dítě do Thomayerovy nemocnice, ze Stodůlek potom do Motola muže, který byl také intoxikován oxidem uhelnatým,“ upřesňuje mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

autor: vok
Spustit audio