Počet nakažených novým koronavirem stále roste, Češi požádali Francii o pomoc

27. leden 2020

Čína ohlásila dalších 24 obětí, mrtvých je už celkem 80. Starosta Wu-chanu očekává, že nemocných bude ještě přibývat. Už pátého nemocného ohlásily Spojené státy.

Čtěte také

Jedinou evropskou zemí, kde se zatím nákaza koronavirem potvrdila, zůstává Francie. Ta se chystá na přesun svých občanů z ohniska epidemie, desetimilionového čínského města Wu-chan, kde žije asi 800 Francouzů.

Se souhlasem místních úřadů tak pro své občany vypraví speciální letadlo, které by snad mohlo domů dopravit i dva Čechy, kteří se chtějí vrátit. Po čtrnáctidenním pobytu v karanténě pak budou pokračovat zpět do Česka. Přesun občanů do vlasti plánuje také Vietnam. 

O víkendu byl kvůli podezření na koronavirus hospitalizován jeden Čech ve Vietnamu. Jak ale včera řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), nákaza se u něj zatím nepotvrdila.

Speciální opatření

Čínská vláda zavádí v zemi opatření pro zamezení šíření viru. O tři dny teď prodloužila volno kvůli oslavám lunárního Nového roku, stále ale omezuje cestování, ruší velká shromáždění a zakazuje prodej divokých zvířat i produktů z nich. 

Obyvatelé Šanghaje prý na sociálních sítích informují o nedostatku roušek v obchodech. Kdo roušku nemá, může být pokutován. Své pobočky v zasažených oblastech zavírají některé řetězce jako McDonald’s, Starbucks nebo Haidilao. V sousedním Mongolsku mají být na více než měsíc uzavřeny všechny školy, školky, univerzity a další vzdělávací zařízení. Podle oficiálních údajů přesáhl počet nakažených 2 700.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru na Plusu.

autoři: Ondřej Klapal , Zuzana Marková
Spustit audio

Související