Počet dronů roste velkou rychlostí. Pamatujte i na ochranu přírody, nabádá přírodovědec

11. únor 2023

„V tuto chvíli registrujeme více než 38 tisíc provozovatelů a víc než 41 tisíc pilotů,“ vypočítává Vítězslav Hezký z Úřadu pro civilní letectví počty bezpilotních letadel v našem vzdušeném prostoru. Alex Novotný na tomto překotně se rozvíjejícím odvětví dokonce založil své podnikání, nicméně chválí si legislativu, která u nás platí od roku 2021 – i když počítá s tím, že se bude dál upravovat. 

„Konečně se blížíme stavu, kdy dojde k myšlence, která stála u zrodu celého procesu: Sjednocení legislativy pro všechny kontinenty.“

Autonomní drony by teoreticky mohly najít využití i při skenování poškozeného elektrického vedení po přírodních katastrofách

Při stále rostoucím počtu rekreačních pilotů dronů se musí pamatovat i na ochranu přírody:

„Budeme se vždycky snažit, abychom zamezili hlavně rušení hnízdících ptáků,“ upozorňuje Václav Hlaváč, ředitel regionálního pracoviště Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Schopnosti, dolet i bezpečnostní prvky dronů rostou, jejich cena, klesá. I internetoví prodejci už dnes upozorňují, že se s jejich pořízením zavazujete dodržovat určitá minimální pravidla a povinnosti.

Registrace je nutná

Pokud není na dronu vysloveně uvedeno, že je to hračka, je vaší první povinností registrace prostřednictvím webových stránek Úřadu pro civilní letectví.

Čtěte také

Zjednodušeně řečeno: Chcete-li si jen trochu zalétat nad otevřenou krajinou a pořídit nějaké slušné video nebo fotografie, musíte mít registraci. Také musíte složit online test a získat potvrzení. Legislativa je podobná v celé Evropské unii i když se bude muset dál dolaďovat, říká Hezký z Úřadu pro civilní letectví.

Z létání s drony – ať už za zábavou nebo za výdělkem – se stalo hodně rozšířené.

Například ve Spojených státech Federální úřad pro letectví předpovídal ještě před dvěma lety, že bude v roce 2024 v celé zemi registrovaných 828 tisíc dronů – mýlil se, už teď je jich bezmála 900 tisíc. A podle všeho jich bude brzy hodně přes milion.

Proto také úřad na svém YouTube kanálu pořádá speciální webináře a přednášky určené strážcům zákona po celé zemi – aby věděli, jak se situace a pravidla v dynamicky rostoucím odvětví dopravy mění. Také pořádá Týden bezpečnosti létání s drony.

Podobné akce sice v Česku ještě nemáme, ale převážně mladí, kteří na dronech založili podnikatelský plán a už nějakou dobu je živí, nad nimi uvažují – a Alex Novotný je už několik let jedním z nich.

V audiozáznamu pořadu Zaostřeno mimo jiné vysvětluje, jak museli s přítelkyní modifikovat své původní představy o tom, jak se s drony dá vydělávat nebo jak vidí využití dronů v nejbližší budoucnosti. Připravil Vít Pohanka. Premiéru pořadu jsme vysílali v červnu 2022.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související