Počet antisemitských útoků je největší v naší novodobé historii. Většinou na sociálních sítích

30. srpen 2019

Podle zprávy Federace židovských obcí České republiky se v loňském roce u nás odehrálo nejvíc antisemitských incidentů v novodobé historii. Napočítali 350, ale jen těch nahlášených, případů. 

Čtěte také

Židovský podnikatel a průvodce v cestovním ruchu Jakub Šváb se prý s hanlivými poznámkami setkává poměrně často. Většinou jde o slovní útoky ze strany kolemjdoucích, kteří se domnívají, že adresát nerozumí česky.

Vůbec nejvíc urážlivých zpráv se ale objevuje na sociálních sítích. Tomáš Kraus z Federace židovských obcí si myslí, že významnou roli hraje anonymita, kterou prostředí internetu skýtá. I výpadům na webu je ale dnes možné se poměrně efektivně bránit.

„Na každé ze sociálních sítí je u příspěveku možnost ’nahlásit’. A pomocí tohoto mechanismu lze odeslat zpětnou vazbu,“ vysvětluje odborník na bezpečnost internetu Daniel Dočekal.

Policie ČR jen do letošního července eviduje 15 případů skutků, které označuje jako antisemitskou nesnášenlivost. Všechny tyto případy skončily obžalobou.

Postižitelnost nesnášenlivých útoků by měla usnadnit i nově přijatá definice antisemitismu, kterou v letošním roce odsouhlasil v obou komorách i náš parlament. Víc si poslechněte v audiozáznamu. Připravila Lenka Jansová.

autoři: Lenka Jansová , marz
Spustit audio

Související