Pobodaná kandidátka na primátorku Kolína nad Rýnem už není v ohrožení života

18. říjen 2015

Kandidátka na primátorku Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová je po večerní operaci mimo ohrožení života. V sobotu ji během předvolebního mítinku pobodal loveckým nožem 44letý útočník. Jako motiv uvedl její vstřícnou uprchlickou politiku.

Frank S. měl během útoku na Henriettu Rekerovou provolat k přihlížejícím, že to dělá pro jejich děti. Na místě poranil ještě další tři lidi. Přestože útočník ještě podstoupí psychiatrické vyšetření, policie vychází z toho, že se jednalo o politicky motivovaný čin.

Sám Frank S., který je v současnosti nezaměstnaný, se při výslechu přiznal k tomu, že před 20 lety patřil k místní neonacistické scéně. Na internetu se také našly jeho xenofobní vyjádření.

V Kolíně nad Rýnem se dnes bude nový starosta volit navzdory sobotnímu útoku. Henriette Rekerová údajně odevzdá hlasovací lístek na jednotce intenzivní péče v místní nemocnici. Politička je společnou kandidátkou zelených, křesťanských demokratů a liberálů a patří k hlavním favoritkám voleb.

Většina předních německých politiků je útokem šokována. Podle ministra vnitra Thomase de Maiziera je to odporný čin, který ukazuje, jak se diskuze o uprchlících v Německu radikalizuje.

Útok odsoudil také současný primátor Kolína nad Rýnem Jürgen Roters.

„V této době, která je těžká pro celé město, chceme všichni společně vyslat zprávu: nenávist a násilí nemůže nahradit politický dialog, ve kterém budeme pokračovat napříč hranicemi všech stran i se všemi obyvateli Kolína," řekl.

autoři: onh , Pavel Polák
Spustit audio