Po zemětřesení nebo v pandemii si evropské státy pomáhají. Je pro podání pomocné ruky potřeba krize?

28. březen 2021
Evropa Plus

Takovou katastrofu Chorvatsko nezažilo už 140 let. Zemětřesení před třemi měsíci poničilo oblast kolem měst Sisak a Petrinja a před rokem byla poničena metropole Záhřeb Bilance obou neštěstí: osm mrtvých a obrovské materiální škody. Okolní země projevily solidaritu, pomohly a pomáhají. Také z evropského fondu solidarity bude Chorvatsko čerpat pomoc. A Záhřeb zase nabídl pomoc třeba Česku kvůli krizové situaci v našich nemocnicích. Pomáháme si jen v krizích? A je to nezištné?

Česko poslalo do oblasti Sisaku a Petrinje ihned po zemětřesení materiální pomoc za pět milionů korun. Také rozkládací lůžka nebo deky. Teď česká vláda poskytla dar 300 tisíc korun jen české menšině žijící v Chorvatsku, a to na opravy spadlých komínů nebo poškozených stodol a domů.

Čtěte také

České peníze pomohou mimo jiné obyvatelům obce Jazvenik, kde žije dvě stě lidí. K opravám se tam totiž chorvatský stát dostane až potom, co vyřeší situaci ve větších sídlech, jako jsou Petrinja a Sisak. Odjinud zdejší lidé pomoc čekat nemohou. Málokdo byl totiž ve vsi pojištěný.

Poslanec chorvatského parlamentu za českou národnostní menšinu Vladimír Bílek chválí Česko za to, že jako jedna z mála zemí nepřestala pomáhat postiženým zemětřesení několik týdnů po neštěstí. Chorvatsko za to nabídlo Česku, že se postará až o deset pacientů s covidem-19.

Bílek navrhl, aby se případní pacienti z Česka léčili v nemocnici v Bjelovaru v sídle župy (kraje), kde leží město Daruvar, centrum české národnostní menšiny v Chorvatsku. Mohli by tam o ně pečovat česky mluvící lékaři a sestry.

Aby se na pomoc nezapomnělo

Komentátor Lidových novin Marek Hudema považuje pomoc Česka i nabídku pomoci Chorvatska za službu příteli a dobrému, i když vzdálenějšímu sousedovi. Pro Českou republiku neznamená pět milionů velkou sumu v jeho rozpočtu a pro Chorvatsko také není deset speciálních lůžek v nemocnicích nic, co by jej nějak vyčerpalo.

Čtěte také

Časem se ale může na prokázané dobrodiní zapomenout. Třeba na takové, které prokázaly Česku i jiné evropské státy tím, že se vzdaly části svých dávek vakcíny proti covidu-19 ve prospěch Česka.

„Já myslím, že tendenci zapomínat na to dobré mají v podstatě všichni. To není nějaká výsada Čechů. Já si myslím, že by bylo logické, kdyby se trochu zlepšilo vnímání lidí toho, co je Evropská unie a jak nám pomáhá. Ale že by to mělo nějaký dlouhodobý vliv, v to bych bohužel tedy moc nedoufal,“ říká komentátor Hudema.

Poslechněte si celou Evropu Plus Pavla Nováka o tom, jak si v Evropě pomáháme.

autor: Pavel Novák
Spustit audio

Související