Po stopách střelce z ostravské nemocnice. Máme svědectví lidí, kteří ho dobře znali

11. prosinec 2019 08:10

Ostrava se vzpamatovává z tragické střelby ve fakultní nemocnici. Po útoku 42letého muže zemřelo šest lidí. Pachatel pak spáchal sebevraždu. Zatím není jasné, co bylo motivem. Pátrali jsme proto v místech, kde se pohyboval.

Ze svědectví, která jsme získali, vyplývá, že útočník byl společensky založený a sportoval. Těsně před útokem, ale svému okolí tvrdil, že není zdravý a do práce nechodil.

„Pracuji dole v restauraci a ano, chodil k nám na pivo. Pochází z Jilešovic, takže to tady měl kousíček,“ říká  servírka Petra z Děhylova, tedy místa, kde střelec spáchal sebevraždu.

Jilešovice jsou od Děhylova vzdáleny asi pět kilometrů. V domě příbuzných střelce jsou policisté, další stojí před brankou a k domu nikoho nepustí.

Lidem z Jilešovic je líto rodiny muže, který podle policie střílel. „Myslím, že pro tu rodinu to nebude nic jednoduchého, i když za to nemůžou. Na té vesnici je to složitější než ve městě. Lidé si na vás ukazují prstem a budou si šuškat. Bude to těžké, než se na to zapomene,“ říká paní Gabriela.

Místo bydliště podezřelého ze střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě

Pachatel před útokem bydlel v paneláku na ostravském sídlišti v Zábřehu. Tady v restauraci ho dobře znají. „Byl to soused z paneláku. Potkávali jsme se, vždycky s úsměvem pozdravil, podržel dveře,“ vzpomíná sousedka. „Byl to sportovec, člověk mu tu postavu skoro i záviděl,“ dodává další.

Střelec pracoval v opavské stavební firmě, kde podle ředitele oznámil, že je těžce nemocný a nikdo ho nechce léčit.

autoři: pdu , mch
Spustit audio

Související