Po stopách francouzského státníka, který jako první uznal Václava Havla. Už rok před sametem

Francouzský prezident Francois Mitterrand jako první oficiální politik uznal Václava Havla a ostatní disidenty jako opozici tím, že se s nimi rok před sametem sešel na soukromé snídani – k velké nelibosti předlistopadového režimu.

I to je důvod, proč se o tuto velkou postavu francouzských dějin zajímat. A začněme pěkně od začátku – v jeho rodišti.

„Mitterrand pořád říkal, že chce být pohřben v Jarnacu, celý život udržoval s tímto městečkem kontakt, měl tu prarodiče, rodiče, přátele, neustále se sem vracel, jeho kořeny byly tady a pak se sem natrvalo vrátil,“ vysvětluje Marie-Odile Houtmannová, ředitelka muzea tohoto populárního francouzského prezidenta.

„Rád se procházel tady podél řeky. Ostatně to nábřeží po něm i pojmenovali – jmenuje se Que Francois Mitterrand,“ podotýká paní Houtmannová.


Muzeum Francoise Mitterranda v Jarnacu:
Adresa – 10 quai de l'Orangerie - BP 73 - 16200 JARNAC
Otevírací doba – od ledna do června a od září do října má muzeum otevřeno od středy do neděle. Od 14 do 18 hodin. V červenci a srpnu se můžete do muzea podívat každý den, a to buď v časech mezi 10.00 a 12.30 a mezi 14.30 a 18.30
Cena – dospělí 5 €; ostatní 3 €; děti do 7 let mají vstup zdarma
Více na: www.musee-francois-mitterrand.fr/

Právě v jejím muzeu najdete dary, které Mitterrand jako šéf státu dostal během svého druhého prezidentského období. S Marii-Odile si je všechny prohlížím, některé jsou nádherné – jako třeba socha tanečnice, nebo obrovský glóbus, jiné jsou méně povedené. Má průvodkyně mi odmítá prozradit, jaký považuje za nejošklivější.

„Ne, to nemohu, to by bylo netaktní vůči zemi, která ten předmět darovala, ale je pravda, že některé dárky tady jsou trochu nevkusné nebo přímo banální,“ dodává Marie-Odile.

Helmuta Kohla radnice Jarnacu odmítla, nezajistila by mu prý bezpečí

Jarnac je pětitisícové městečko, které zažilo svých pět minut slávy během Mitterrandova pohřbu, pro státníky byl ten oficiální v pařížském Notre Dame, v Jarnacu se pak přišli se zesnulým prezidentem rozloučit všichni ostatní.

„Helmuth Kohl chtěl přijet až sem, ale radnice to odmítla – neměla prostředky na to, aby zajistila jeho ochranu,“ vypráví Patricia, která se s Mitterrandem znala osobně. Její sestra byla totiž dlouholetou asistentkou prezidentova bratra Philippa.

Franois Miterrand byl charismatický muž

Říká mi, že v Jarnacu je dnes několik kultovních míst spojených s bývalým prezidentem, včetně stánku, kde si kupoval noviny a debatoval s místními.

A samozřejmě byl také velký gurmán. Ale to měli v rodině. „V jeho rodném domě najdete knížku receptů, kterou napsal jeho dědeček rukou,“ popisuje Patricie.

Mitterrand nebyl jen intelektuál, byl i vášnivým sportovcem

Do jeho rodného domu se také pochopitelně vypravím, hezky si ho projdu, prohlédnu si postel, na níž spal prezident se svým bratrem, tedy ještě předtím, než se stal prezidentem. A pak se dám do řeči s Michelem, který v domečku provádí.


Kdo byl François Maurice Marie Mitterrand?
(26. října 1916 – 8. ledna 1996) byl francouzský politik a státník. Od roku 1981 byl prezidentem (jako první socialista od vzniku Páté republiky). Za 2. světové války se účastnil v Paříži hnutí odporu. Po skončení války se podílel na osvobozování vězňů v koncentračním táboře Dachau.

„Mitterrand tady bydlel od roku 1919 do roku 1939, tedy dvacet let, ale i potom tu byl často, protože jezdil navštěvovat rodinu,“ říká Michel.

Nepovídáme si o životě Mitterranda ani o jeho dvojmanželství, spíše o tom, že by se měl člověk na konci života vracet do míst, odkud pochází. Bez ohledu na to, jak je jeho život bohatý. A ostatně život Francoise Mitterranda, velkého romantika a milovníka žen, bohatý byl. Řekli byste třeba o tomto intelektuálovi, že byl i vášnivým sportovcem?

„V Jarnacu hrál fotbal, byl brankářem a také hrál stolní tenis, podívejte se, tady ho zvou na turnaj,“ ukazuje mi Michel pozvánku.

Mitterrand dokáže stále překvapit. Divíte se potom, že jeho muzeum najdete v bývalé palírně koňaku?

autor: jšm
Spustit audio