Po sedmi letech se konečně otevře hlavní budova Národního muzea. Zatím jen přízemí a Panteon

22. říjen 2018

Více než 120 let čekala Historická budova Národního muzea architekta Josefa Schulze z roku 1891 na generální rekonstrukci. Prosadit opravu hlavní budovy - nejsložitější obnovu v dějinách moderní památkové péče - se podařilo v roce 2006. Stavba za zhruba dvě miliardy korun začala po letech příprav na jaře roku 2015 a tuto neděli se budova znovu, ale zatím jenom částečně, otevře veřejnosti.

Přístupné bude přízemí, ve kterém budou k vidění dvě výstavy - Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava a výstava nazvaná 2 x 100 a také Panteon. O nové podobě muzea mluvila Alena Rokosová s generálním ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem. „My tu budovu pouze nerekonstruujeme, ale vkládáme do ní spoustu nových konstrukcí a prvků, které ji mají modernizovat. Zároveň je to národní kulturní památka, takže podstatná část je restaurátorská,“ popisuje generální ředitel muzea Michal Lukeš.

Prosklený strop nad schodištěm, Národní muzeum

Architekt Josef Schulz vyhrál veřejnou soutěž na předběžné skici pro novou muzejní stavbu v roce 1884. Porota vybrala ze sedmadvaceti návrhů ten jeho především díky myšlence ústředního slavnostního Panteonu. Stavba mohutného novorenesančního paláce začala v roce 1885. Současná rekonstrukce respektovala původní plány Josefa Schulze a Michal Lukeš říká, co návštěvníka po otevření budovy možná překvapí. „Uvidí i věci, které Schulz v 19. století pečlivě naprojektoval, jako jsou zdobené skleněné stropy, zlacení a spousta dalších věcí, které byly zničeny. Muzeum jsme uživatelsky rozšiřovali - především o dvoje zastřešené dvorany. Návštěvník bude také určitě rád, že bude mít možnost vidět Prahu z kopule a také se dostane i do podzemního prostoru a ke spojovací chodbě.“

Spojovací chodba

Spojovací chodba bude součást stálých expozic a půjde o multimediální prostor zaměřený jak na architektonický vývoj Václavského náměstí, tak dějinné události odehrávající se v jeho prostoru. Spojovací chodba spojí Historickou budovu muzea s budovou bývalého Federálního shromáždění, kterou muzeum otevřelo v roce 2009. V této budově budou od konce příštího roku dvě novinky – Dětské muzeum a expozice Dějiny 20. století. Historická budova byla pro veřejnost uzavřená od roku 2011 a Michal Lukeš říká, co takové zásadní omezení provozu pro nejstarší muzejní ústav v Čechách, znamenalo. „Museli jsme se naučit žít a komunikovat s veřejností bez tohoho středobodu, protože většina lidí si pod pojmem Národní muzeum přestaví jen tuhle budovu. A my jsme se snažili z nevýhody udělat výhodu, nechtěli jsme zmizet z kulturní mapy Prahy. Velice rychle jsme tedy museli zprovoznit novou budovu Národního muzea.“

Nová budova Národního muzea, původně budova Federálního shromáždění

Oproti původním odhadům nabrala rekonstrukce historické budovy asi půl roční zpoždění. Od neděle bude přístupné přízemí s novými výstavami a Panteon, do kterého se však budou muset zájemci objednat.

Kopule Národního muzea při rekonstrukci

Po dokončení rekonstrukce bude v budově nově k dispozici 16 tisíc metrů čtverečních vybavených výstavních sálů a přístupné budou i prostory, kam dosud návštěvníci nesměli. Jednou z atraktivních novinek opravy historické budovy bude podle Michala Lukeše kopule z roku 1888. „Byla nepřístupná a nám to bylo líto. Rozhodli jsme se ji zpřístupnit, a tak jsme hledali technické a památkářské řešení. Myslím si, že to bude jeden z velice atraktivních vyhlídkových prostorů na Prahu,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Spustit audio