Po roce 1989 jsme byli opilí svobodou a neopilí zodpovědností, říká předseda Senátu Kubera v debatě Plusu

26. září 2019

V posledních 30 letech nejdeme úplně špatným směrem, ale zahodili jsme řadu šancí, které jsme měli. Tak hodnotí vývoj po roce 1989 většina Čechů. Vyplývá to z unikátního průzkumu Rozděleni svobodou, který pro Český rozhlas připravili přední čeští sociologové.

Paulína Tabery, vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění a jedna ze spoluautorek průzkumu, shrnuje, že dvě vyšší třídy (zajištěná střední a nastupující kosmopolitní) jsou s vývojem spokojenější, naopak nejméně spokojená je třída strádající.

Kde se stala chyba, když je skoro polovina Čechů s vývojem po roce 1989 nespokojená? „V roce 1989 jsme se ocitli ve zvláštní situaci: opilí svobodou a neopilí zodpovědností. Zůstalo v nás to ‚my a oni‘. Režim jde změnit ze dne na den revolucí, ale myšlení lidí se mění často desetiletí, staletí,“ soudí předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Podle bývalé ústavní soudkyně a senátorky Elišky Wagnerové je logické, že když jsme každý jiný, tak také jinak hodnotíme vývoj společnosti. Zdůrazňuje ale, že svoboda je spojená s jistým majetkovým zázemím. Když někdo nemá kde bydlet, těžko bude prožívat pocit štěstí a svobody.

Jaké hodnoty a jaká témata polarizují společnost a na kterých se ve skutečnosti shodneme? Jak se v různých postojích liší naše společenské třídy? A proč nemáme elitu? Nejen o tom diskutovali hosté veřejné debaty Českého rozhlasu Plus. Poslechněte si ji, nebo se podívejte na video!

Hosty veřejné debaty byli:

Eliška Wagnerová, bývalá ústavní soudkyně a senátorka
Jaroslav Kubera, předseda Senátu Parlamentu ČR
Paulína Tabery, vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění a spoluautorka výzkumu pro Český rozhlas
Václav Němec, filozof, Filozofická fakulta UK​
Mikuláš Minář, předseda spolku Milion chvilek pro demokracii

 

autoři: Michael Rozsypal , jpr

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.