Po nepovedeném tendru na svoz odpadu připravuje Praha novou soutěž

8. září 2014

Praha začala připravovat otevřený tendr na svoz a likvidaci odpadu. Hodnota zakázky dosahuje téměř čtyř a půl miliardy korun bez DPH.

Praha má se zajištěním svozu odpadu potíže už delší dobu.

Původní desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila na konci roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami bez řádné soutěže prodloužila.

Naposledy loni tak zadala zakázku na deset měsíců za více než miliardu korun. Jenže i tato smlouva končí už příští měsíc.

Rozhodnutí města bude zajímat i miliardáře Daniela Křetínského, který nedávno získal menšinový podíl v Pražských službách.

Služby vlastní Praha, která usilovala o ovládnutí celé firmy. Obchod, který se chystal několik let, však na konci srpna nakonec zkrachoval.

Menšinový podíl, za který chtělo město zaplatit kolem 800 milionů korun, koupila nakonec firma EP Industries, což je holding ovládaný právě Křetínským. Holding získal pětinu akcií Pražských služeb prostřednictvím své odpadové společnosti AVE CZ.

Pražské služby v pololetí zvýšily zisk na skoro 70 milionů korun. Nejvýnosnější je pro firmu právě popelářský byznys.

autoři: kvm , kov
Spustit audio