Po nehodě korejského trajektu dal někdo dětem příkaz, aby zůstaly na místě

17. duben 2014

U jihokorejských břehů stále pokračuje záchranná akce u potopeného trajektu. Na palubě lodi cestovali hlavně středoškoláci. Pohřešuje se 279 lidí, úřady zatím potvrdily 18 mrtvých. Mezi obětmi je několik žáků, učitel a členka posádky. Podle svědectví dětí, které neštěstí přežily, jim dal po nehodě někdo příkaz, aby se nehýbaly z místa. Záchranné práce komplikuje špatné počasí.

Trajekt včera havaroval ve Žlutém moři zhruba 20 kilometrů od jihozápadního pobřeží země. Na palubě lodi bylo v době nehody celkem 475 pasažérů. Mezi nimi hlavně středoškoláci.

Podle údajů od jihokorejských úřadů je v bezpečí 179 cestujících z trajektu. V pátrání po dalších přeživších záchranáři pokračují, podle odborníků je ale naděje na nalezení dalších živých pasažéru malá.

Vody, ve kterých se loď potopila, jsou totiž dost studené, mají jen 10 stupňů Celsia. Navíc se zdá, že řada pohřešovaných uvízla uvnitř trajektu. Vzhledem k tomu, že od nehody uplynul už celý den, rostou obavy, že konečný počet obětí dramaticky poroste.

O příčinách neštěstí se jen spekuluje

Co nehodu způsobilo, ještě jasné není, a o její příčině se teď spíš spekuluje. Nejprve se objevovaly zprávy o tom, že bylo špatné počasí a řada lodí na této trase svou plavbu zrušila. BBC píše o tom, že plavidlo údajně vybočilo ze svého kurzu, je to ale neověřená zpráva. Odborníci tvrdí, že tak prudký pokles lodi mohlo způsobit náraz do nějaké překážky.

Média ale podrobně rozebírají, co se mohlo dít, když se trajekt začal potápět. Na palubě lodi cestovali hlavně středoškoláci a podle svědectví těch, které se podařilo zachránit, jim někdo dal příkaz, aby se nehýbali z místa. Mnozí přeživší obviňují posádku, že nezačala včas s evakuací.

„Řekli nám, abychom zůstali tam, kde jsme. Tak jsme čekali, ale později voda vystoupala. Bylo to jen na nás. Děti křičely hrůzou a volaly o pomoc.“

„Zůstal jsem na místě, ale voda mi vystoupala až k obličeji. Myslím, že jsem utekl smrti,“ řeklo stanici CNN jedno ze dvou z dětí, které příkaz neposlechly a skočily do moře.

Havarovaný jihokorejský trajekt Sewol

Stejně jako ostatní, kteří se zachránili, je pak z vody vyzvedli záchranáři nebo rybáři, kteří pluli nedaleko. Podle pobřežní stráže se loď prudce naklonila a potopila tak rychle, že lidé, kteří byli uvnitř, se z ní jen těžko mohli dostat.

Kapitána lodi už vyslechla policie. "Je mi to opravdu líto, stydím se. Nevím, co říct," omluvil se rodinám obětí. Podle svědků opustil loď mezi prvními a vyšetřovatele bude zřejmě zajímat i to, proč se podařilo nafouknout jen jeden záchranný člun.

Lítost vyjádřila také jihokorejská prezidentka Pa-kun-hej. „Tohle se nemělo stát, ale stalo se. Nařídila jsem velmi podrobné vyšetřování. Zjistíme, co bylo příčinou, abychom mohli potrestat viníky,“ řekla.

Mnohé kabiny jsou pro záchranáře stále nepřístupné

Záchranáři a potápěči se i dnes potýkali se silným větrem, vysokými vlnami a mořskými proudy. Nedostali se proto do kabin, kde zřejmě mnoho cestujících zůstalo uvězněno. Pátrání po pohřešovaných bude pokračovat i v noci, kdy se má moře trochu utišit.

Rodiče s napětím vyčkávají na břehu na jakékoli zprávy o svých dětech. Do záchranných akcí je od včerejšího dne zapojeno 169 lodí, 29 letadel a vrtulníků.

„Na záchranné operaci se podílí 555 potápěčů a na místo jsme poslali tři jeřáby,“ řekl jihokorejský ministr bezpečnosti a veřejné správy Kang Byung-kyu. Práce ale postupují pomalu. Do zaplavené a převrácené lodi se totiž záchranáři dostávají komplikovaně. Pátrání navíc komplikuje silný vítr, špatná viditelnost pod vodou a silné proudy.

autoři: kpr , pan , tpa , kap , vid
Spustit audio