Po napínavém souboji Plzně a Sparty o titul zůstává pachuť, ale fotbalisté za to nemohou

2. červen 2013

Plzeňské oslavy, zklamání sparťanů i plány Západočechů, kteří chystají svůj návrat do Ligy mistrů po necelých dvou letech. Nabídli jsme vám ohlasy na čerstvě uzavřenou dvacátou sezonu samostatné české fotbalové ligy z různých perspektiv. A těžko při tom můžeme pominout pachuť, která se nad tímto ročníkem Gambrinus ligy vznáší.

Plzeň byla v této sezoně o dva body lepší než Sparta. Tak je to navždy zaneseno do konečné tabulky. Dva body, to je nic. Jedna chyba, jeden náhodný gól, který z remízy udělá vítězství.

Anebo méně náhodný, cedí teď mezi zuby hráči a fanoušci Sparty. Žluč a křivda z podzimního zápasu v Plzni, kde prohráli brankou z vymyšlené penalty, v řadě sparťanů zůstává. A vyplouvá teď na povrch právě proto, že o mistrovi rozhodla dvoubodová nepatrnost, a na Letné logicky vidí jako rozdílový právě podzimní zápas, po kterém se cítili poškození.

Plzeňským to radost nekazí, ale při otázkách na tohle téma je na nich znát, jak se cítí dotčení. „Udělal jsem chybu a nejsem na to hrdý, ale jsme nejlepší a nezajímá mě proč,“ protiřečí si David Limberský, když se vrací ke svému nafilmovanému pádu, díky kterému Plzeň Spartu na podzim porazila.

Ovšem hlavním padouchem tu není plzeňský obránce, který už si za svou chybu na pranýři vytrpěl a zřejmě ještě vytrpí své. Problém je v tom, že spousta lidí nevěří, že rozhodčí Radek Matějek udělal náhodnou chybu, když za Limberského pád nařídil proti Spartě pokutový kop.

Čtěte také

A nelze se tomu ani moc divit. Na hřišti sice český klubový fotbal v posledních letech znovu získává na kvalitě, dva nejsilnější týmy vedou moderní trenéři, kteří umějí vštípit hráčům pohledný styl hry. Jenže v zákulisí je český fotbal světem morálně navždy diskvalifikovaných Peltů a Berbrů a sobotní valná hromada tohle personální zpátečnictví zřejmě ještě podtrhne a zakonzervuje.

Absence důvěryhodnosti

Netransparentnímu prostředí plnému podivných intrik, závazků a protislužeb, kde se problémy zametají pod koberec, protože není vůle je řešit, zoufale chybí důvěryhodnost. A tím nutně trpí i sportovní rovina.

Čtěte také

Když loni vyhrál anglický titul Manchester City dvěma góly v nastavení posledního zápasu sezony, nikdo ani nepomyslel na to, že by to mohlo být díky něčemu jinému než sportovnímu štěstí. V Česku byla Plzeň lepší než Sparta o jeden gól z penalty, ale doba, kdy v tom každý uvidí jen sportovní umění a štěstí, je bohužel v nedohlednu. A český fotbal si za to může sám.

autoři: jkb , tej
Spustit audio