Po medvědích tlapkách. Místa, kam vás klasické turistické značky nezavedou

10. říjen 2018

Ne všichni návštěvníci mohou nebo chtějí zdolávat nejvyšší vrcholy v čele s Lysou horou. Jsou i tací, kteří zvládnou jen nenáročnou trasu, plnou přírodních i kulturních zajímavostí a zastávek k občerstvení. Přesně ti by se měli vydat stezkami Po medvědích tlapkách.

Značky stezek Po medvědích tlapkách mají tvar medvědí hlavy, jejíž střed je barevný. Stejně jako klasické turistické značky jsou namalovány na stromech. Trasy jsou různě dlouhé, od 9 do 14 km. Každá trasa má svého zvířecího patrona. Žluté stezce vládne medvěd, oranžové liška, modré jezevec, červené krkavec a zelené zajíc. Další informace najdete na www.pomedvedichtlapkach.cz.

„Snažíme se lidem ukázat, co je podle nás, co tady bydlíme a pracujeme, hodnotné a co stojí za to vidět,“ říká Vít Březina, předseda spolku Beskydhost.

S panem Březinou si povídáme na oranžové liščí stezce. „Tato stezka vede směrem k peřejím, které jsou na Ostravici v korytě řeky Ostravice poměrně vzácný přírodní úkaz. Dále potom ke golfovému hřišti, malé hospůdce u Zdeňka, která má výborný výhled na Lysou horu,“ popisuje.

Stezky jsou koncipovány tak, aby je zvládli i nenároční turisté, tedy i rodiny s dětmi. Některé stezky jsou vyloženě vhodné pro kočárky, případně vozíčkáře.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.