Po letech čekání mají dobrovolní hasiči v Kosicích u Chlumce nad Cidlinou novou cisternu

29. leden 2018 12:35

Dobrovolní hasiči v Kosicích nedaleko Chlumce nad Cidlinou mají novou cisternu. Obec, která má 330 obyvatel, na ni čekala dlouhá léta. Právě vyřazené auto bylo staré téměř 50 roků. Teď se může tamní hasičský sbor pyšnit úplně novou velkoobjemovou cisternovou automobilovou stříkačkou.

Václav Bareš, starosta Dobrovolných hasičů v Kosicích, představuje novou cisternu: „Je to Tatra Force. Je to takzvaná šestikolka, dvanáctiválec, 325 kilowatt. Je to nový stroj a máme z něj obrovskou radost."

V Kosicích je nový vůz už několik týdnů. Měl už ostrý zásah? „Ano, ale byl to jen technický zásah. Když tady minulý týden spadl strom," vysvětluje Václav Bareš.

Tato cisterna nahradila původní vůz. „Měli jsme Tatru 148, která byla z roku 1972. To znamená, že sloužila prakticky 50 let. V našem sboru byla od roku 1992."

„My jsme zvažovali různé varianty. Jedna z možností byla repase té původní tatrovky, další varianta byl nákup nějakého staršího vozidla. Ale nakonec zvítězila tato varianta. Pokusit se získat dotaci. Je to ekonomicky nejvýhodnější," vysvětluje Václav Bareš.

Hasiči v Kosicích mají novou cisternu

Tatra Force stála 7,4 milionů korun.

„Přesně tak. Ale bylo na ni 90 procent dotací z Evropské unie. Takže jsme to rádi využili," říká Václav Bareš.

Libor Dašek, velitel zdejších dobrovolných hasičů, ukazuje vybavení vozu: „Celé auto je rozděleno do určitých dílů. Tady je uloženo technické vybavení. Konkrétně dýchací technika pro zasahující hasiče. Ruční nářadí, takový ten základ pro doborovolné hasiče. V zadní části je celé srdce vozidla, které při konkrétním zásahu ovládá strojník. Čerpadlo a ovládání tlaku vody."

Hasiči v Kosicích mají novou cisternu

V Kosicích se čekalo na novou cisternu dlouhé roky. Jaký je to teď pocit?

„Celá ta anabáze trvala celkem asi dva roky. Ty administraticní kroky byly samozřejmě docela zdlouhavé. Dva roky byly pro nás hodně dlouhé. Já osobně, přestože jsem optimista, jsem dlouho nevěřil, že naše vesnice takové velké auto získá," usmívá se Libor Dašek.

autoři: Milan Baják , ova , par
Spustit audio

Související