Po hromadné nehodě na D1 doprava kolabuje, směr na Brno je zavřený. Na silnici je palmový olej

14. říjen 2019 08:02

Provoz na dálnici D1 po nedělní tragické hromadné nehodě na Benešovsku zůstává na Brno zavřený, ve směru na Prahu se ho podařilo obnovit v obou pruzích. Policie řidiče z dálnice odklání na 41. kilometru u Divišova, objízdné trasy ale kolabují.  Jeden z pruhů plánují D1 na Brno plánují silničáři otevřít v deset hodin dopoledne, do běžného provozu by se dálnice měla vrátit po třetí hodině odpolední.

"Dálnice bude zavřená ještě zhruba půl dne," uvedla mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. Škoda byla zatím vyčíslena na 10 milionů korun, příčina nehody je v šetření. 

Palmový olej, který z cisterny vytekl, ztuhnul a silničáři ho musí odstraňovat speciální technikou. 

Vážně zraněný policista

Nehoda se stala v neděli kolem půl osmé večer na 49. kilometru, který byl  téměř celou noc uzavřený v obou směrech.

Po srážce pěti osobních aut a cisterny s palmovým olejem, který vytekl, začala vozidla hořet. Cisterna se převrátila na bok a zablokovala oba směry. Jeden člověk uhořel, dalších jedenáct osob se zranilo.

"Mezi zraněnými byl i policista, který odkláněl z dálnice dopravu na 34. kilometru a narazilo do něj auto," říká krajská policejní mluvčí Michaela Richterová. Náraz policistu odmrštil ve chvíli, kdy komunikoval vysílačkou. Vrtulník ho následně s mnohačetnými poraněními transportoval do pražské nemocnice. 

Dálnice D1 ve směru na Brno zůstane uzavřena ještě půl dne. 

Po požáru je poškozený asfalt na dálnici, což obnovení provozu také komplikuje. "Ráno se podařilo dostat cisternu na kola, nyní je potřeba ji odtáhnout, stejně jako několik dalších aut," řekla mluvčí v půl osmé ráno. 

Úklid D1 po nehodě, při které se vylil palmový olej
Úklid D1 po nehodě, při které se vylil palmový olej
autor: Martin Karlík
Spustit audio