Po hokejovém finále se Moskva vylidnila, slavili jen Češi

24. květen 2010
Zblízka

Zlatými medailemi ověnčeni se dnes vrátí do země čeští hokejoví reprezentanti. Ve finále mistrovství světa porazili reprezentaci Ruska 2:1 a po letech znovu zvedli nad hlavu pohár světových šampiónů. Rusku tak uteklo třetí vítězství v řadě. Jak zápas prožívali v Moskvě?

Až do posledních vteřin ruští fanoušci doufali v obrat. Bouřlivé nadšení a naděje na hattrick po dramatickém závěru ovšem vystřídalo zklamání. Tisíce lidí, kteří sledovali utkání v moskevských restauracích a sportovních barech nebo na otevřených zahrádkách, odcházely domů se smutkem.

„Vy Češi jste dnes prostě byli lepší. Co se k tomu dá víc říct? Příště snad vyhrajeme my,“ vrtí zklamaně hlavou 32letý Pavel, který se v náhle ztichlém sále sbírá stejně jako ostatní k rychlému odchodu. Sportovně čelí porážce ruského týmu i skupinka fanoušků sedící u vedlejšího stolu a oblečená do klasických rudých dresů národního týmu.

„Česká reprezentace podle mne vyhrála zaslouženě. V úvodu jste nám dali rychlý gól, na který jsme nebyli schopní odpovědět. Druhá branka byla podle mne také férová. Bohužel ani na ni jsme hned nezvládli reagovat. V poslední třetině, myslím, rozhodčí nerozhodl úplně spravedlivě, když nás poslal na pět minut na trestnou lavici. I to je ale sport. Blahopřejeme všem českým fanouškům, je to velký úspěch,“ vzkazuje do Prahy třicátník Dmitrij, byť tázavě zdvihá obočí nad faktem, že sudí pocházel ze Slovenska.

Společně se zbytkem stolu ale připíjí na zdraví českého týmu - hlavně pak Jaromíra Jágra. Ten se coby hráč Avantgardu Omsk u ruských fanoušků těší speciální přízni. Jak mi celý stůl hrdě potvrzuje, na zápasu v sibiřském městě byli několikrát a s hokejovou hvězdou se setkali i osobně.

„Ještě jeden moment bych rád vyzdvihnul. Náš, ruský tým měl prakticky všechny posily ze zámoří, zatímco vám někteří nejlepší hráči z NHL nedorazili. Sestavit za takových podmínek tým, který je schopný se bít za vítězství, tak jak to vaši hráči předvedli… Je zjevné, že jste si vítězství zasloužili, i když nám je prohry samozřejmě líto,“ rozhodí s úsměvem rukama Dmitrij a pomalu se začíná sbírat také k odchodu.

Zmoženi dvouhodinovým časovým posunem a výhledem na blížící se pracovní den ruští fanoušci rychle zmizeli z ulic do svých domovů. Na rozdíl od Prahy se tak finálová noc v Moskvě nesla v poklidu a tichu, byť i tady se desítky Čechů radovaly, jako dvě studentky z České republiky.

„Dívaly jsme se v Českém domě. Byla tam i naše ruská kamarádka a velmi se za nás radovala. V Českém domě byla neuvěřitelná atmosféra. Hoši, děkujeme!“ vzkázaly z Moskvy našim hokejistům studentky.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=55.755713,37.617874&amp;spn=0.135237,0.466919&amp;z=11&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=55.755713,37.617874&amp;spn=0.135237,0.466919&amp;z=11&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Moskva</a></small>
autor: lek
Spustit audio