Po 160 letech od americké občanské války zažívají konfederační symboly a odkazy renesanci

V pondělí uplyne 160 let od vypuknutí americké občanské války. Ta ve svém důsledku vedla ke zrušení otrokářství ve Spojených státech, zániku Konfederace a návratu jižanských států zpátky do americké Unie. Problémy a nerovnosti vyplývající z otrokářské historie ale v zemi přetrvávají dodnes. Stále populární jsou u části Američanů i konfederační odkazy a symbolika.

Hayden bydlí v Kentucky a na výpravy po Spojených státech vyráží s konfederační vlajkou. „Patří to k dědictví nás Jižanů. Myslím, že nakonec tenhle symbol zakážou. Levice totiž nemá ráda svobodu projevu. Nevěří, že i nenávistné projevy by měly být chráněny,“ vysvětluje.

Haydenův stánek s jeho konfederační vlajkou

„Levice taky nesnáší zbraně. Jakmile budou zakázány zbraně a nenávistné projevy, bude nelegální také konfederační vlajka. Vždyť vidíte, jak odstraňují sochy, naši historii. Jižanská historie je americká historie a tahle vlajka je její součástí,“ zdůrazňuje bělošský mladík svůj vztah k historickému symbolu otrokářských států, které se kdysi odtrhly od zbytku americké Unie.

Americká občanská válka (1861-1865) začala útokem jižanských jednotek na federální pevnost Fort Sumter u Charlestonu 12. dubna 1861. Za oficiální začátek konfliktu bývá označován 15. duben 1861, kdy prezident Abraham Lincoln povolal do boje 75 tisíc dobrovolníků. O čtyři dny později pak vyhlásil blokádu jižanských přístavů.

 

Konfederační vlajka v Kongresu

Konfederační vlajku můžete ve Spojených státech hlavně ve venkovských oblastech celkem běžně spatřit u silnic nebo u jednotlivých stavení. Letos pronikla dokonce do budovy amerického Kongresu, když tam v lednu násilím vtrhl dav příznivců Donalda Trumpa.

Čtěte také

Konfederační symboly nosili někteří jeho příznivci i na oficiální akce bývalého prezidenta. Třeba právě Hayden. Nemělo by to být považované za formu násilí – a můžu vám říct, že jsem byl cílem útoků. Obviňovali mě, že propaguji násilí, jen proto, že mávám Trumpovou vlajkou, natož tou konfederační,“ zlobí se mladík pocházející z amerického Jihu.

„Pro mě je to svoboda projevu. Tu bychom podle mě neměli obětovat tomu, aby se lidé cítili komfortněji. Takže kdyby s tím měl problém třeba potomek otroků a požádal mě, ať vlajku schovám, že mu to ubližuje? Bylo by to stejné, jako by mi to chtěl zakázat. Řekl bych mu, ať to nebere tak vážně.“

Symbol jižanské hrdosti

Čas od času se ve Spojených státech objevují průzkumy na téma konfederační vlajky. Podle nich ji Američané vnímají spíše jako symbol jižanské hrdosti než rasismu, i když poměr se stále více vyrovnává. Téma je živé i v politické rovině. Například jižanský stát Mississippi vloni schválil výměnu své oficiální vlajky s konfederační symbolikou za novou.

Čtěte také

Robert E. Lee byl americkým hrdinou, stejně jako George Washington,“ dává Hayden najevo, že s obměnou vlajek nebo i názvů ulic, dálnic či škol, které nesou jméno vůdčích postav americké Konfederace, nesouhlasí. Dnes strhávají sochy Roberta Leeho a zítra to budou ty Washingtonovy. Už strhli i Kolumbovu sochu,“ vypočítává.

„Tahle levice, ti komunisté, radikální extrémisté tím strkají nohu do dveří a chtějí nakonec zničit Ameriku a Američany. Aby rozštěpili pravici, k tomu je pro ně tím nejlepším klínem donutit vlastence, aby se vzdali konfederační vlajky a řekli, že je nenávistná, že ji nepotřebujeme a že patří do muzea. Ale není to symbol nenávisti, je to symbol Jihu,“ tvrdí Hayden.

autoři: Jan Kaliba , vla
Spustit audio

Související