Plzni schází k postupu v EL relativně málo. Historie ale varuje

21. únor 2013

Jsou sportovci, kterým vidina velkého úspěchu sváže ruce i nohy, a mezi takové by se dnes neradi zařadili fotbalisté Plzně. Viktoriáni budou na svém stadionu hájit výhru 3:0 dovezenou z Neapole, a k historickému postupu jim tak stačí relativně málo.

Vyprodaný stadion, počasí ani trochu nepřipomínající současné klimatické podmínky na jihu Itálie, výsledek z prvního zápasu, zkušenosti, síla ve vlastní schopnosti, částečně oslabený soupeř, to všechno jsou věci, které mohou plzeňským fotbalistům poslední krok ulehčit. Jenže pak jsou tady historické zkušenosti, podle kterých ani výhra 3:0 před domácí odvetou nemusí znamenat postup.

V evropských pohárech je mnohem obvyklejší, že týmy otáčejí nepříznivé skóre v domácím duelu, ale na nedávném příkladu Liberce můžeme vidět, že to jde také obráceně. Na podzim roku 2009 si hráči Slovanu přiváželi náskok 2:0 z Bukurešti později změněný díky kontumaci na 3:0, ale u Nisy k překvapenému údivu fanoušků jen těžko pochopitelným způsobem zkolabovali.

„Je tam jeden velice zásadní rozdíl, na ten zápas si moc dobře pamatuju. Liberec hrál v Bukurešti velice dobře a hráči nepředpokládali, že by se mohlo něco stát, protože tam byli jednoznačně lepší. Už se viděli v dalším kole. Tohle se ale u nás myslím nestane, protože my víme, že proti sobě máme druhé mužstvo italské ligy, to není na podcenění,“ srovnává tehdejší a současnou situaci trenér Viktoriánů Pavel Vrba a také David Limberský věří, že Plzeň není Liberec.

„Nechci se s Libercem srovnávat, ale myslím si, že jsme zkušenější,“ doufá David Limberský, stejně jako kapitán Pavel Horváth.

„Všichni už se vidí dál, ale my jsme myslím soudní, zažili jsme sílu Neapole a budeme se snažit, abychom něco podobného, co se stalo Liberci, vůbec nepřipustili. Můžeme dostat gól, ale věřím, že jsme natolik zkušení, abychom výsledek z prvního zápasu dotáhli do vítězného konce,“ říká Pavel Horváth.

Hrát na obranu Plzeň neumí

A také připomíná, že výsledek 3:0 před domácí odvetou není zrovna obvyklý a že není úplně nejjednodušší zvolit správnou taktiku. Hrát na obranu fotbalisté Plzně nedovedou a otevřít hru by se také nemuselo vyplatit.

„Už jsem přemýšlel, jak to asi bude působit, ale myslím, že naše mužstvo není schopné devadesát minut jenom bránit – tedy kromě zápasu na Barceloně. Máme takové hráče, že budeme asi hrát dopředu, ale na výsledek z prvního zápasu si asi také vzpomeneme, takže možná nebude potřeba útočit v tolika hráčích.“

Plzeň začne bojovat o historický postup do osmifinále Evropské ligy ve 21.05, stejně jako Sparta na hřišti Chelsea. Radiožurnál vám nabídne z obou zápasů živé vstupy.

autoři: jpa , tej
Spustit audio