Plzeňští zastupitelé se postavili proti požadavku na vrácení části dotace na Nové divadlo

15. květen 2015

Deset milionů korun z přidělené dotace na Nové divadlo Plzeň dobrovolně nevrátí. Přinést jí to může komplikovaný soudní spor.

Plzeňští zastupitelé odmítli vrátit desetimilionovou dotaci na stavbu Nového divadla. Požaduje to po nich Regionální operační program Jihozápad. Podle něj město chybovalo při výběrovém řízení na zhotovitele. Za chyby při výběrovém řízení a také při změnách v projektu stavby Nového divadla může západočeská metropole přijít až o 65 milionů korun z celkové dotace 200 milionů.

„Magistrát nemá žádný právní titul na to, aby vyhověl požadavku operačního programu o vrácení peněz. V této chvíli zastupitelstvo nepřijalo usnesení a nemůžeme vyhovět tomu požadavku," shrnul postoj zastupitelstva ředitel městského Útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš.

Hlasování tak skončilo bez výsledku, většina zastupitelů se zdržela. Dali tím jasně najevo, že s požadavkem Regionálního operačního programu Jihozápad nesouhlasí. Tím, že zastupitelé nepřijali žádné usnesení, se ale zřejmě nic nemění. Město pravděpodobně dostane platební příkaz, který hodlá akceptovat. Až teprve po zaplacení se může případně bránit právní cestou.

Vrácení deseti milionů korun požadoval ROP Jihozápad na základě auditu ministerstva financí. Město si ale nechalo udělat právní rozbory a je přesvědčeno, že se chyb nedopustilo. Nezaplacením žádané sumy by se ale vystavilo riziku, že by muselo platit i nemalé penále.

autoři: kos , sch
Spustit audio