Plzeňští atleti trénují v domácích podmínkách

19. březen 2020 06:20

Vyhlášení karantény v České republice ovlivnilo také přípravu závodníků sportovního klubu AK Škoda Plzeň. Na základně nařízení vlády byl uzavřen stadion na Skvrňanech, atleti se tak musí připravovat v domácích podmínkách.

„Všechny naše hvězdy se kvůli uzavřenému atletickému stadionu připravují momentálně individuálně. Tereza Hrochová trénuje na své chatě v Krkonoších. Tereza Petržílková si vyhlídla areál okolo Kozlu, který jí svědčí na přípravu. Jediný, kdo zatím může plnohodnotně trénovat, je Filip Ličman, jelikož má přístup do areálu Dukly Praha v Praze. Na ty se momentálně uzavření areálu nevztahuje,“ popsal trenér AK Škoda Plzeň Michal Černý.

Naopak nejhůře jsou na tom oštěpaři, kteří se vrátili ze soustředění ve Španělsku. „Ve chvíli kdy se vrátili, byla vyhlášená karanténa, takže okamžitě z letiště zamířili do domácích karantén, kde stráví 14 dní. Podle posledních informací netrpí žádným nachlazením nebo něčím podobným, takže doufejme, že vše dobře dopadne,“ vysvětlil Černý.

Doma v Plzni má rozvrženou přípravu vícebojařka Škody Denisa Majerová

„Moje příprava momentálně probíhá individuálně, po domácku. Klub mi zapůjčil veškeré tréninkové věci, jako jsou činky, medicinbal, švihadlo, popřípadě se jdu proběhnout do přírody, abych si nějakým způsobem mohla vynahradit tréninky na stadionu,“ řekla Majerová.

Třetí žena halového mistrovství republiky ve víceboji Denisa Majerová studuje vyšší odbornou školu zdravotnickou, obor farmaceutický asistent. Původně si měla v jedné z plzeňských lékáren splnit praxi, teď ale chce hlavně vypomáhat v nelehké situaci.

„Moje práce spočívá ve výdeji na volném prodeji. Moje náplň se nyní liší akorát v počtu zákazníků, než před vyhlášenou karanténou. Pacientům radím ve výběru přípravku, co zrovna chtějí nebo potřebují, popřípadě doporučím, co by pro ně bylo vhodné. Podávám veškeré informace o přípravku, doporučené dávkování, veškeré kontraindikace, nebo co by k tomu bylo ještě dobré užívat,“ přiblížila svou činnost v lékárně Denisa Majerová, jejíž nejsilnější disciplínou je skok vysoký, ve kterém vybojovala juniorský republikový titul před pěti lety. Svou atletickou budoucnost vidí ale hlavně ve víceboji.

Výška nebo víceboj

„Každá disciplína má své kouzlo, ať už se jedná o výšku, štafetu nebo víceboj. Nejdříve jsem si myslela, že priorita bude jednou výška, ale čím víc se mi daří ve víceboji sbírat úspěchy a zdokonalovat svoje výsledky, tak právě v něm se jednou vidím. Myslím, že i ve víceboji mám větší šanci se prosadit než ve výšce,“ upřesnila mladá sportovkyně.

A právě v sedmiboji zaznamenala plzeňská závodnice svůj dosud největší úspěch v reprezentačním dresu. „Nejhezčí a zároveň nejcennější umístění, na které budu ještě dlouho s radostí vzpomínat, je první místo z Mistrovství evropských týmů v první lize ve víceboji na Madeiře, kde jsme společně s ostatními vybojovali zlato,“ uvedla Denisa Majerová.

Vrcholem té nadcházející atletické sezóny na západě Čech by mělo být Mistrovství České republiky jednotlivců, které má poslední víkend v červnu hostit Plzeň. „ Budu doufat, že se situace co nejdříve zlepší, že všichni pro to uděláme maximum a nebudeme to brát na lehkou váhu. Byla by škoda přijít o takové závody, zvlášť na domácí půdě. Věřím, že by nás to všechny moc mrzelo,“ uzavřela plzeňská vícebojařka Denisa Majerová.

autoři: Vladislav Janouškovec , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio