Plzeňské hejtmanství chce v tomto roce investovat do sportu

2. leden 2019 15:49

Sportovní akademie, výstavba nebo opravy hřišť. To všechno chystá Plzeňský kraj v letošním roce. Na podporu sportovních aktivit v regionu dá desítky milionů korun.

Na podporu sportu letos Plzeňský kraj vyčlenil 50 milionů korun. Oproti částce před dvěma lety je ta aktuální víc než dvojnásobná. Zájemci se mohou o první dotace ucházet už 17. ledna. Hejtmanství vyhlásí celkem dva dotační programy.

První dotační program je zaměřený na stavbu a modernizaci sportovišť a dotace se budou rozdávat ve dvou kolech. V prvním kole si podle hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) mohou žadatelé rozdělit 15 milionů korun. Na jednu žádost připadne maximálně 400 000 korun.

Ve druhém kole kraj nachystá dalších 15 milionů. Cílem je, aby v každém okrese mimo Plzně vzniklo jedno velké sportoviště. Kraj na to přispěje až třemi miliony korun. Přednost budou mít podle hejtmana plochy, kde budou moci dopoledne sportovat školy a odpoledne sportovní oddíly nebo veřejnost. Peníze můžou získat nejen obce, ale i jednotlivé školy nebo spolky.

Peníze půjdou nejen na hřiště, ale i sportovcům, klubům a akademiím

Druhý dotační program pak cílí přímo na podporu tělovýchovy a sportu. Jedná se tedy o příspěvek na provoz klubů, trenéry, dopravu a vybavení. Mezi tělovýchovné jednoty a kluby kraj rozdělí 20 milionů korun.

Podpory se dočkají také čtyři sportovní akademie - fotbalová, hokejová, tenisová a rovněž akademie individuálních sportů. Podle Josefa Bernarda nechce kraj zapomenout ani na špičkové sportovce. Hejtmanství se chystá podpořit jejich účast na mistrovství světa nebo Evropy, a to bez ohledu na to, jestli se jedná o juniora nebo seniora.

autoři: Jan Markup , sch
Spustit audio