Plzeňské fotbalové dělo se nečekaně zaseklo v bitvě se Znojmem

12. srpen 2013

Příběhů o tom, jak slabý skolil silného, chudý překonal bohatého a malý si poradil s velkým, je literatura plná. Ostatně píše se o tom už v Bibli. Mnoho nechybělo a další taková epizoda se udála v Brně, kde nebyl příliš patrný rozdíl mezi mistrem a nováčkem fotbalové Gambrinus ligy. Plzeňští hráči si oddychli, když tam Znojmo ve čtvrtém kole porazili 1:0.

Na Znojmo se přišlo v brněnském azylu podívat více než čtyři a půl tisíce lidí. Takový dav spatřila většina hráčů ligového nováčka při domácím utkání poprvé v životě.

Nevadilo, že na tribunách byli nejen fanoušci Znojma, ale i dost Brňanů, kteří byli zkrátka jen zvědaví na mistra z Plzně. I tak to domácím dodalo kuráž.

„Jsou to normální kluci jako my, akorát mají zkušenosti z velkých evropských zápasů. Řekli jsme si, že na ně musíme vlétnout, nedat jim prostor. Bohužel to nevyšlo,“ smutní znojemský záložník Tomáš Cihlář, znovuobjevený vicemistr světa do 20 let z roku 2007.

Cihlář měl našlápnuto k podobné kariéře jako třeba plzeňští Vladimír Darida s Davidem Limberským - současní reprezentanti, kteří tvrdí, že proti Znojmu nebyl problém v hlavě, ale v nohou.

„Myslím si, že jsme nic nepodcenili. Spíš bylo teď hodně zápasů. Málo jsme se hýbali hlavně vepředu,“ říká Darida a Limberský dodává: „Program je nabitý a bude ještě těžší, takže musíme hodně regenerovat. Když jsou ale mezi zápasy tři dny volna, tak se to dá vydržet.“

Teď jich bude mít většina hráčů Viktorie pět, než přijde sobotní tahák ligového podzimu se Spartou. Ale pro některé to po výkonu se Znojmem nebude zrovna příjemné období.

„Vysvětlil jsem některým hráčům, že pokud teď dostávají příležitost, tak při porci zápasů neznamená, že pokud neodvedou to, co mají, že budou příležitosti dostávat dál,“ pouští hrůzu plzeňský kouč Pavel Vrba před zásadním dvojutkáním celého léta. V domácí soutěži nastoupí proti Spartě a pak proti Mariboru v Lize mistrů.

autoři: jkb , špo
Spustit audio