Plzeňská Městská plovárna znovu ožívá

12. květen 2015

Kulturní akce a koupání si lidé mohou užívat až do října. Druhá sezóna na plovárně totiž začíná už tento týden.

Už tento týden vstoupí do své druhé sezony plzeňská Městská plovárna. Dlouhé roky opuštěné a zanedbané místo u řeky Radbuzy ožilo díky místním i zahraničním nadšencům a dobrovolníkům. Úprav se dočkalo na základě výzvy Pěstuj prostor v rámci programu Evropské hlavní město kultury 2015. Od května do října si tu přijdou na své děti i dospělí. Nabídne divadlo, koncerty, workshopy i architektonické přednášky. A od června do září bude navíc otevřená pravidelně každý víkend.

„Jedna z největších akcí tohoto programu bude v sobotu 16. května zahajovací koncert. Na něm vystoupí známá skupina Ponožky pana Semtamťuka, která je pro místo příznačná právě i tím, že vydala album jménem plovárna a zároveň na tuto skupinu naváže plzeňský DJ Diom, což je taková místní DJ legenda," popsal program zahájení plovárenské sezony manažer projektu Pěstuj prostor ze společnosti Plzeň 2015 Marek Sivák s tím, že na plovárně bude živo už 15. května. Je totiž potřeba ji na letní provoz pořádně připravit. Počítá se hlavně s pomocí dobrovolníků.

První kulturní akce v prostoru Městské plovárny se chystá už na středu 13. května v rámci Noci literatury. Jan Andrle tam bude číst z knihy britské autorky Deborah Levyové. 23. květen pak bude ve znamení neoficiální umělecké scény. Místní i přespolní umělci - tanečníci, hudebníci, herci, malíři nebo fotografové - vytvoří z plovárny lákavý svět amatérského umění plný představení pro děti i dospělé. Součástí akce Perfect day bude výstava fotografií a obrazů a večer se uskuteční koncert několika kapel. Výtěžek z prodeje občerstvení poputuje na dobročinné účely.

Plovárna nabídne badminton i skákání přes gumu

Evropský den sousedů 30. května bude dalším bodem bohatého programu plzeňské plovárny. Lidé se mohou těšit na speciální program RetroHry našich babiček a dědečků.

„Návštěvníci budou mít možnost vyzkoušet si ty hry, co už se ve veřejném prostoru často nehrají, například skákat panáka, skákat přes gumu, pétanque, badminton a spousta dalších takovýchto věcí. Zároveň se bude připravovat komunitní občerstvení, na to naváže právě místní komunitní večeře, bude se tam grilovat sele. K dispozici tam budou lodičky a spousta dalších hezkých věcí," uvedl podrobně Marek Sivák.

19. června se pak Plovárna promění v divadelní jeviště. Plzeňský spolek Klenba uvede ve světové premiéře originální autorský kus, který v tuto chvíli píše na míru plovárenským kulisám. V průběhu večera se ale odehrají i další divadelní představení. Součástí programu na plovárně jsou také architektonické večery letos nazvané Spodní proudy. Budou celkem čtyři.

„Ten cyklus je zaměřený na vodu, na řeku, na lázně, na architekturu na vodě nebo na Plzeň a její řeky. Konkrétně pak na plzeňskou náplavku," upřesnil manažer projektů veřejného prostoru Plzeň 2015 Petr Klíma.

Městská plovárna v Plzni se nachází na levém břehu řeky Radbuzy mezi Papírenskou a Doudleveckou lávkou. Podrobnosti o programu najdete na webu Městská plovárna Plzeň.

autoři: kos , sch
Spustit audio