Plzeň se stane o víkendu hlavním městem české atletiky

8. září 2017

Západočeská metropole hostí v neděli 10. září finále extraligy družstev. Mezi adepty na zlato jsou i plzeňské závodnice.

Plzeň se tuto neděli stane hlavním městem české atletiky. Uskuteční se zde totiž finále extraligy družstev a mezi hlavní adepty na zlato v kategorii žen patří závodnice AK Škoda Plzeň. Po dvou kolech se o vedení dělí s favorizovným USK Praha.

Jednou z největších opor týmu je sprinterka Tereza Petržilková. Kometa letošní sezony vybojovala na šampionátu jednotlivců stříbro na hladké čtvrtce a zlato v dlouhé štafetě.


Podrobnosti o nedělním finále družstev najdete zde.

„Tak určitě jsem nečekala, že budu patřit mezi ty největší hvězdy. Vzhledem k tomu, že ale běhám čtvrtku, to je taková disciplína, která se dá využít pak i na dvoustovku, na štafetu a když je člověk rychlý, tak i na krátkou štafetu, tak se vlastně účastním čtyř disciplín a ty body se dělají," vysvětlila atletka Tereza Petržilková.

Letos se jí podařilo vybojovat zlato ve štafetě, pro klub stříbro individuálně na čtvrtce a reprezentovala také na evropském poháru družstev. Všechny tyto výsledky považuje za velký úspěch, hlavním cílem pro ni ale bylo dostat se na evropský pohár družstev.

Před nedělním republikovým finále družstev se dělí o první místo s USK Praha. Skutečnost, že by atletický klub v západočeské metropoli konkuroval těm nejlepším v republice, dosud nebývala obvyklá.

„Vzhledem k tomu, že se extraligy účastním dva roky, možná třetím rokem, tak pro mě to je obrovský úspěch. Absolutně jsem nečekala, že budeme konkurovat tak silným týmům a vážíme si toho," pochvalovala si Tereza Petržilková a současně přiznala, že nebude lehké porazit atletky pražského klubu. Přesto ale věří, že šance plzeňská Škodovka má.

Do Plzně zavítá elita české atletiky

Ve finále extraligy družstev se sprinterka Petržilková představí ve čtyřech disciplínách. Hlavní disciplínou je opět 400 metrů, doplní ji dvoustovka a štafeta na čtyřikrát 400 a čtyřikrát sto metrů. Zvládnout ale tohle všechno během jednoho dne není vůbec jednoduché.


Vstupenky je možné pořídit zde.

„Je to velice náročné, většinou ten den nemůžu bolestí ani usnout. Ale je to pro tým, tak pro to udělám maximum," řekla Petržilková.

Na atletickém stadionu města Plzně se v neděli kromě atletek domácí Škody Plzeň, které se mezi elitu probojovaly ze druhého místa, představí velká jména české atletiky jako například Pavel Maslák, Jakub Holuša, Jakub Vadlejch, Denisa Rosolová a další.

autoři: Směna ČRo Plzeň , vja
Spustit audio