Plzeň se postaví jednomu ze symbolů turecké prosperity

14. březen 2013

Stačí urazit z českých krajin necelé dva tisíce kilometrů a ocitnete se v docela jiném světě. Tak jako fotbalisté Plzně. O postup do čtvrtfinále Evropské ligy budou dnes večer bojovat v Turecku. Země na pomezí Evropy a Asie už vcelku rezignovala na snahu stát se součástí Evropské unie, vystačí si sama a prosperuje tak, že se pojmem ekonomická krize nemusí příliš zabývat. A projevuje se to i na úrovni tamního klubového fotbalu, který se vrací do evropské špičky, což teď velmi silně pociťuje právě plzeňský tým.

„Samozřejmě jsou top týmy, jako je třeba Barcelona nebo Real Madrid nebo Manchester United, ale pak jsou týmy jako Fenerbahce nebo Galatasaray a další, které se pohybují ve francouzské, italské, španělské, turecké a anglické lize, třeba i holandské, a Fenerbahce mezi ně patří,“ kastuje obry fotbalové Evropy plzeňský trenér Pavel Vrba.

Má tu smůlu, že jeho tým potkává Fenerbahce jednak v ideální formě a dobrém rozpoložení a jednak v situaci, kdy po úspěchu na evropské scéně opravdu touží.

Zvlášť teď, dva dny poté, co jeho velký rival Galatasaray překvapivě postoupil přes německé Schalke do čtvrtfinále Ligy mistrů a novinové stánky v Istanbulu překypují červeno-žlutými barvami dresů týmu ze čtvrti Galata. Právě dva zmíněné kluby dominují tureckému fotbalu, který nouzí o fanoušky a peníze rozhodně netrpí.

„V Turecku se nešetří vůbec, abych tak řekl. Když se člověk podívá na Galatasaray a Fenerbahce, jaké mají rozpočty, jací jsou tam hráči a jaké mají platy, je to neskutečné. My jsme proti nim fakt chudí příbuzní,“ uvědomuje si český obránce Tomáš Sivok, který už pátým rokem hraje za Besiktas, tedy třetí velký istanbulský klub.

I coby chudý příbuzný ale Besiktas dokáže se svými rivaly v turecké lize držet krok, a před necelými dvěma týdny dokonce Sivokův tým dokázal Fenerbahce porazit, což může být pro Plzeň inspirativní.

„Hráli jsme s nimi otevřeně. Prvních třicet minut jsem si připadal jako na kolotoči, dělali s námi hrozné věci. Pak jsme dostali gól ze standardy, teprve po něm jsme začali hrát. Hrajeme takový hurá-systém, všichni začali útočit oni taky nevěděli, kde jim hlava stojí,“ radí český reprezentant viktoriánům, aby vyvolali v soupeřových řadách zmatek.

Třeba tak jako se jim to povedlo před více než dvěma lety v předkole Evropské ligy na pražské Letné právě proti Besiktasi. Sivok vzpomíná, jak tehdy své spoluhráče marně varoval, aby český tým nepodcenili.

Plzeňští fotbalisté si už prázdný stadion Fenerbahce vyzkoušeli

„Oni si řekl ‚Plzeň, co to je?‘. Říkal jsem jim, že je odtud známé pivo, takže to brali tak, že tam jednou na výlet, viděli Prahu, pěkný stadion, pohodička. Ale kde byla Plzeň před třemi lety a kde je teď, jaké má za sebou soupeře a výsledky v Evropě! S námi to byl jejich první pohárový zápas. Teď porazili Neapol, 3:0 a 2:0, takže hráči si spíš teď říkají, že asi nebudou špatní. Tam k žádnému podcenění nedošlo,“ vysvětluje Tomáš Sivok, proč Fenerbahce na rozdíl od Besiktase nedalo plzeňským hráčům do ruky zbraň, kterou bývá lehkovážný přístup soupeře.

A trenér i hráči tureckého mužstva se dušují, že ani po výhře 1:0 v Plzni a mizerném výkonu Viktorie nemá podcenění soupeře v jejich myslích místo.

autoři: jkb , tej
Spustit audio