Plzeň rozšíří úseková měření rychlosti na dalších místech města

17. srpen 2018 12:45

Plzeň letos zavede v dalších frekventovaných ulicích úsekové měření rychlosti projíždějících automobilů. Chce tím zvýšit bezpečnost dopravy.

Město už takto měří rychlost tři roky na jediném místě, a to v Plaské ulici v Bolevci při výjezdu na Most. Lokalitu se podařilo velmi zklidnit, řidiči zpomalují a neohrožují chodce. Projekt je součástí konceptu chytrého města Smart City Plzeň.

„Účelem není postihnout co největší počet řidičů za překročení rychlosti, ale přispět na rizikových místech ke zklidnění dopravy," řekl primátor Martin Zrzavecký.

Podle zástupce velitele Městské policie Plzeň Marka Šilhana bude do konce srpna dokončena Plaská ulice v opačném směru do města. Do konce roku bude ještě instalováno úsekové měření v obou směrech ve Folmavské ulici u Panasonicu a dále v Koterovské ulici na Slovanech na výjezdu a příjezdu do Plzně, kde končí přivaděč od D5.

Městské policii se podařilo dosáhnout v soutěži výrazně nižší cenu, kterou ovlivňuje hlavně způsob a obtížnost napojení zařízení na optickou síť města. Měření v Koterovské ulici včetně připojení přijde na více než dva miliony korun, podobně jako ve Folmavské.

Příští rok přibydou další měřené úseky

Do konce roku 2019 by měla přibýt úseková měření v Sukově ulici, v Karlovarské a v ulici Edvarda Beneše, všude obousměrně. Na všech úsecích budou řidiče na měření upozorňovat dopravní značky. Podle Šilhana se kamery a software na nové úseky pořizují za peníze z provozu kamer, tedy z pokut řidičů překračujících rychlost.

První úsekové měření rychlosti spustila Plzeň na zhruba půlkilometrovém úseku víceproudé silnice v Plaské ulici. Vybrala ji po konzultaci s policií kvůli častému překračování povolené rychlosti a křížení pěších tras s auty. Kamery jsou vidět z dálky, úsek je označen na vozovce čarami.

„Rychlost se tam snížila. Výjimečně tam už někdo jede více než osmdesátkou, což byla dříve běžná praxe," řekl vedoucí odboru bezpečnosti Aleš Průša.

Pořád tam ale překračují rychlost stovky řidičů ročně, první rok jich bylo přes 4000. Zařízení je v provozu nepřetržitě. Ve chvíli, kdy řidič ve vymezeném úseku překročí rychlost, systém ho zadokumentuje. Strážníci pak z radarů stáhnou informace a fotografie aut. Údaje o provozovateli vozu pak předají odboru správních činností města.

autoři: ČTK , jik
Spustit audio