Plzeň postaví na dvě stovky nájemních sociálních bytů

7. březen 2018

Západočeská metropole plánuje projekt zaměřený na sociálně dostupné bydlení za několik set milionů korun. Pomoct má například seniorům a samoživitelkám. Byty vzniknou v lokalitě Zátiší a bude to největší městský bytový komplex za posledních 15 let.

Plzeň chystá obří projekt zaměřený na sociálně dostupné bydlení za víc než 300 milionů korun. V lokalitě Zátiší postaví 18 bytových domů se 195 malometrážními nájemními byty. Nahradí staré nevyhovující bytovky z 50. let. Nové byty budou pro lidi, kteří na komerčním trhu obtížně získávají nájemní nebo vlastní bydlení.

Projekt se týká ulic Línská a Kreuzmannova, kde jsou v současnosti jednopatrové bytové domy v žalostném stavu. Pod okny je vlhkost, střechy mají taky lepší roky za sebou, chybí kusy okapů. Okolí domů je ale příjemné, se spoustou stromů. Současní obyvatelé bytovek nelitují, že chce město domy zbourat. Bydlení tam není podle nich nijak komfortní.

„Pokud netopíte, tak je tady plíseň. Stěžovat si nemůžeme, ale je tady vlhkost,“ uvedla jedna ze zdejších obyvatelek Veronika Ondová.

„Myslím, že by to mělo jít k zemi, protože ty baráky už jsou staré. Bylo by lepší, kdyby nám dali náhradní bydlení. Já bych byla radši, kdybych šla odsud pryč," připojila svůj názor na bydlení v těchto domech obyvatelka Lucie Žichovská.

Nové byty poslouží hlavně seniorům, ale také obětem domácího násilí

Celkem je teď v Zátiší 92 bytů. V první etapě jich město nechá zbourat 36, 29 z nich je obsazených asi stovkou lidí. Náhradní bydlení magistrát nabídne řádným nájemníkům. Neplatiči si budou muset poradit sami - řešením jsou například ubytovny nebo azylové domy. A v nových domech se v bytech 1 + kk nebo 2 + kk zabydlí ti, kteří to nejvíc potřebují.

„Senioři jsou největší skupina, další ohroženou skupinou jsou samoživitelé, samoživitelky s dětmi a nízkými příjmy. Jsou to také zdravotně postižení a další skupiny," upřesnila náměstkyně primátora pro sociální oblast Eva Herinková z ČSSD.

Dalšími potřebnými skupinami jsou například oběti domácího násilí nebo mladí lidé, kteří opouštějí dětské domovy nebo pěstounskou péči.

Do deseti let bude Plzeň potřebovat zhruba tři stovky sociálních bytů

V letošním roce město plánuje dokončení projektové dokumentace pro stavební povolení. Radnice by také ráda získala pravomocné stavební povolení a vytvořila prováděcí dokumentaci.

„Rádi bychom to ještě letos předali odboru investic, aby mohl soutěžit první etapu, na kterou je v rozpočtu alokováno celkově 150 milionů. Na rok 2018 je alokováno 30 milionů a na rok 2019 120 milionů korun," upřesnil radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf z ODS.

Jak to bude s dalšími etapami, bude záležet na novém vedení Plzně. Na podzim jsou komunální volby. Projekt vzniká v rámci koncepce sociálně dostupného bydlení. Podle studie z roku 2016 bude město do deseti let potřebovat zhruba tři stovky sociálních bytů a dalších padesát bezbariérových.

autoři: kos , sch
Spustit audio