Plzeň opět rozsvítí festival BLIK BLIK

16. březen 2018

Čtvrtý festival světla v Plzni nabídne 16 světelných projekcí. Mezi nimi svítící člověče nezlob se nebo kopii kladrubského oltáře od stavitele Santiniho.

Festival světla BLIK BLIK se v Plzni koná už počtvrté. Letos nabídne celkem 16 světelných projekcí, instalací a objektů. Navštívit ho můžete už dnes večer a také zítra, tedy v sobotu 17. března. Trasa tentokrát vede z městské části Slovany do areálu DEPO2015 a je dlouhá zhruba 2,5 kilometru.

Jednou z atrakcí, které lidi nejen uvidí, ale mohou si je také sami vyzkoušet, bude velké světelné Člověče, nezlob se. Zájemci ho najdou na Mikulášském náměstí a k dispozici jim bude celkem 108 víc než půlmetrových figurek.

„Ty budou svítit, budou spojené wifi technologií. Návštěvníci budou moci sami házet kostkou a ovlivňovat pohyb těch figurek pomocí světla," upřesnil programový ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Na budově gymnázia na Mikulášském náměstí pak podle Jiřího Sulženka lidé uvidí dva videomappingy. Jeden bude na téma vzdělání, přesněji jak nás ovlivňuje škola a vytvoří ho mezinárodní skupina umělců. Na stejné budově se bude projekce střídat s mappingem mladých umělkyň z plzeňské fakulty designu a umění. Jejich práce se věnuje tématu stvoření světa.

Návštěvníci mohou rozeznít a rozsvítit skoro pětimetrovou kopii barokního oltáře

Další součást festivalu světla v Plzni bude k vidění na Jiráskově náměstí. Tam budou zavěšené svítící medúzy. Hru světla a stínů pak představí na Mikulášském hřbitově němečtí autoři v instalaci Elektrické jmelí.

„Je to technologicky nenáročná věc, která je zábavná v tom, že třeba reaguje na zvuk. Návštěvníci, když budou nahlas mluvit nebo tleskat, tak se mění světelné rozložení a vytváří to takovou hezkou pohyblivou magii," popsal Jiří Sulženko.

Interaktivní podívanou slibuje v areálu DEPO2015 tzv. Archifon. Jedná se o kopii barokního oltáře, kterou mohou lidé sami rozeznít. 

„V klempírně v depu se podařilo vytvořit 4,5 m vysokou kopii oltáře Santiniho a Brauna z kladrubského kláštera. Diváci dostanou do ruky tablet a pohybem po tom tabletu rozsvěcejí a rozeznívají tu kopii toho oltáře, je to velice působivé," pochvaloval instalaci Sulženko.

Vrcholem festivalu je obrovské ok

V areálu DEPO2015 bude současně také hlavní bod festivalu, tedy velkoformátová projekce duhovky lidského oka. Lidé uvidí obří oko v měřítku 1000 : 1, které tak bude v průměru měřit zhruba 20 až 25 metrů. 

„Díky tomu uvidí nejmenší detaily lidské duhovky - spíše několika lidských duhovek, protože těch očí tam bude víc. Bude tam příběh, v jehož centru samozřejmě bude lidské oko, čili okno do duše," řekl jeden z autorů projekce Jan Hrdlička.

Během festivalu BLIK BLIK v Plzni nechybí ani program připravený přímo pro děti. V prostoru skleníku v areálu DEPO2015 si budou moci za pomoci baterky, žárovky a vodivé barvy samy vyrobit světelnou pohlednici a odnést si ji domů. Festival světla je možné navštívit dnes a v sobotu 17. března vždy od 18:00 do 23:00.

Přesný program a místa jednotlivých instalací a projekcí je zde.

autoři: mkl , sch
Spustit audio