Plus slaví narozeniny. Za 7 let vysílání zažil speciály, debaty i odchod hosta ze studia

6. březen 2020

Rozhlasová stanice mluveného slova začala vysílat 1. března 2013. Připomeňte si s námi ty nejzajímavější události, které se na vlnách Plusu odehrály.

Útok v Bataclanu

V listopadu 2015 zařadil Český rozhlas Plus první speciální vysílání. V pátek 13. totiž v pařížském klubu Bataclan zaútočili teroristé. Útok si vyžádal desítky mrtvých a protože běžná zpravodajská relace nenabízí dostatečný prostor pro vysvětlení všech souvislostí, přistoupilo se k novému formátu.

„Speciály jsou hodně nervů, chceme být pokud možno co nejaktuálnější. Rozhodujeme se vždycky podle důležitosti – dopadů na běžný život, ekonomiku...“ vysvětluje vedoucí programu Patricie Polanská.

Sledujte nás nejen na webu, ale i na sociálních sítích! Máme Facebook, Twitter i YouTube.

Jak vyhrát nebo prohrát volby v ČR?

Tak jako speciální vysílání si Plus vyzkoušel v listopadu 2015 i první veřejnou debatu. Rozhlasový tým v čele s moderátorem Michaelem Rozsypalem se tehdy vydal do Studijní a vědecké knihovny v Hradci králové.

Čtěte také

Mezi hosty byli Jindřich Šídlo, Jaroslav Plesl, Tomáš Sedláček, Vladimíra Dvořáková a Alžběta Králová a mluvili o tom, jak vyhrát, nebo prohrát volby v České republice.

„Tehdy to vznikalo tak trochu na koleně. První debata byl velký punk. Nevěděli jsme, co se stane,“ vzpomíná Michael Rozsypal. Diváků-posluchačů přímo na místě bylo prý tehdy požehnaně a lidé poslouchali i mimo hlavní sál.

Jiří Paroubek odešel ze studia

Nestává se často, že host odejde ze studia. Horké chvilky Michaelu Rozsypalovi připravil bývalý český premiér Jiří Paroubek. Ten studio opustil kvůli nevyhovujícím otázkám moderátora.

„Poslední minutu rozhovoru mám tak trochu v mlze. Spíš jsem v tu chvíli řešil, co budeme vysílat, protože do konce Interview Plus zbývalo nějakých 19 minut a v takovém případě nemáme připravenou žádnou zálohu,“ říká Rozsypal.

Mezi „infarktové záležitosti“ řadí události tohoto druhu i vedoucí programu Patricie Polanská. „Prostě musíte použít všechno, co máte po ruce, a snažit se, aby posluchač nejlépe nepoznal, že se něco děje. Na druhou stranu je to ale výjimečná událost, která pak má často svůj další život, třeba na sociálních sítích.“

V noci vede Radiokniha

Český rozhlas Plus vysílá 24 hodin denně, v živém vysílání od 6 hodin ráno. V noci se pořady většinou reprízují, nebo se vysílají ty předtočené – jako například Radiokniha, podle Patricie Polanské jeden z nejúspěšnějších plusových pořadů vůbec. Vždy aktuální a v přímém přenosu je ale zpravodajství.

Konference k výročí listopadu '89

A loni v listopadu se Plus pustil ještě do jedné novinky – uspořádal konferenci ke 30. výročí pádu totality v Československu. V jednotlivých blocích se vystřídalo několik moderátorů a mnoho hostů. Mezi jinými například bývalý prezident České republiky Václav Klaus nebo první porevoluční prezident Polska Lech Wałęsa.

autoři: Martin Karlík , marz
Spustit audio

Související