Plavkyně Petra Weber: České plavání má v současnosti spoustu skvělých juniorů a stoupá stále vzhůru

25. červenec 2022

V pondělní sportovní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou si povídá plavkyně Petra Weber. Rodačka z České Lípy je mnohonásobnou českou rekordmankou, dvojnásobnou mistryní Evropy a stříbrnou medailistkou z Univerziády. Jak vzpomíná na její rok 2012, kdy závodila v životní formě? Poslechněte si celý rozhovor se závodnicí, která největší úspěchy sbírala pod příjmením Chocová.

Stále držíš několik českých plaveckých rekordů. Čím to podle tebe je, že se nikomu ještě nepodařilo to zlomit?

Třeba ten můj výkon na 50m prsa na dlouhém bazénu má pořád hodnotu přes devět set bodů, tisíc bodů už je světový rekord a stále by to stačilo na finále mistrovství světa. Na té stovce se už holky hodně přibližují, ale těší mě, že i když už jsem to zaplavala před delší dobou, že jsou to stále rekordní časy.

Čtěte také

Jak vzpomínáš na olympiádu v Londýně?

Mám rozporuplné vzpomínky. Je úžasné se dostat na olympiádu, kde jsem mohla vidět například Usaina Bolta, který měl pokoj přímo naproti mě. Na druhou stranu se mi to tam nepovedlo plavecky, jak jsem si představovala. Poprvé jsem na závodech viděla bílou dohmatovou desku Omega, což mě taky vykolejilo. Takže celkově vzpomínky jsou padesát na padesát.

Za jakým závodem z hlediska plaveckého výkonu se ohlédneš nejraději?

Asi mistrovství Evropy v roce 2012, kde jsem postupovala do medailových bojů přes rozplavby a semifinále neustále z prvního místa.Poprvé jsem stanula na stupních vítězů a mohla slyšet českou hymnu.

Do devatenácti let jsi trénovala pod vedením táty, poté už jsi přešla k dalším trenérům. Jak moc doporučuješ spojení otec - trenér ostatním sportovcům?

Úplně moc ne, protože to bylo šílené v tom, že jsme měli plavání na talíři nejen v bazénu, ale i na návštěvách. Moc jsem si tátu neužila v roli otce, ale pořád to byl spíš trenér. Jako tátu jsem si ho užila až v těch devatenácti, kdy jsem odešla do Prahy a to jsme si k sobě už našli cestu. Úplně bych tuhle kombinaci nedoporučovala.

Jak koukáš na současný stav českého plavání?

Jsem strašně ráda, že máme spoustu skvělých juniorů, kteří nyní vozí medaile ze světových akcí. I v seniorských kategoriích máme výborné plavce, což je skvělá zpráva. Doufám, že o českém plavání bude stále více slyšet.

Jak dlouho vydržela Petra Weber stoprocentně vypustit od bazénu? Byl pro ní těžký návrat po mateřské pauze? Poslechněte si celý rozhovor s úspěšnou plavkyní.

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související