Plány vznikající vlády proti pandemii? Lockdown už ne. Anticovid tým mluví o uznávání protilátek

Nová vláda ve složení koalic SPOLU a Pirátů a Starostů se teprve rodí, už teď ale řeší, jak brzdit stále rostoucí epidemii koronaviru. V minulých dnech o tom spolu s odborníky jednali i současný ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch a jeden z kandidátů na šéfa tohoto resortu Vlastimil Válek (TOP 09). Pro řešení pandemické situace vznikl Národní institut pro zvládnutí pandemie.

Šéf institutu vakcinolog Roman Chlíbek na dotaz Radiožurnálu odpověděl, že zatím se skupina oficiálně neustanovila, to prý ale neznamená, že spolu 28 členů nekomunikuje. Chlíbek v SMS zprávě napsal: „Pracujeme a jednáme, zatím telefonicky a elektronicky.“

Mimo tuto skupinu vzniká také pracovní skupina zabývající se přednostně očkováním. V ní budou kromě odborníků i hejtmani.

Očkování jako klíč ke zvládnutí pandemie

Podle Anticovid týmu koalice Spolu je právě očkování klíčové, navrhuje proto očkování studentů na fakultách nebo kampusech. Taky by zavedl bezplatné očkování cizinců a agenturních pracovníků.

Třetí dávku by Anticovid tým doporučil všem lidem už nad 50 let i vybraným profesním skupinám – třeba učitelům.

Pokud máte jakýkoliv dotaz v souvislosti s onemocněním covid-19, můžete nám napsat e-mail na adresu covid@rozhlas.cz.

Nově vznikající vláda ubezpečuje, že plošné uzavírání škol ani další lockdown nás nečekají.

Jak tedy chce brzdit průběh epidemie? Anticovid tým na vládu apeluje, aby navýšila trasovací kapacity. Mimo to považuje protilátky za známku ochrany proti covidu-19.

Poslanec Válek v České televizi vysvětlil, že by jejich uznávání bylo užitečné třeba v momentě, kdy člověk byl v karanténě, nedostal se na test, a nemá tedy jak jinak prokázat prodělání onemocnění.

Ministerstvo zdravotnictví se nicméně odkazuje na říjnové rozhodnutí Nejvyšší správního soudu, že existence protilátek nemůže být zaměňována s imunitou.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio