Plánujeme reorganizaci společnosti, budeme i propouštět, říká většinový vlastník holdingu Vítkovice

Část strojírenského kolosu Vítkovice ze severu Moravy má finanční problémy – tři z celkem tří desítek firem jsou v insolvenci. Hrozí dalším lidem, že zůstanou bez peněz? A zkouší majitel Vítkovic obelhávat či obcházet své věřitele, nebo čelí snahám o nepřátelské převzetí svých strojíren?

Vítkovice v Ostravě zaměstnává téměř šest tisíc zaměstnanců, struktura se skládá do čtyř skupin firem – teplé procesy, studené procesy, služby a lahve. „Problém máme ve studených procesech, kde se nám nedaří vyřešit dva velké projekty,“ vysvětluje většinový vlastník holdingu Vítkovice Jan Světlík v rozhovoru s moderátorkou Janou Klímovou.

Hlavní firmu a dvě, které na ní závisí, se budou snažit převést přes nepříjemné období, aby zachovali pracovní místa a provedli reorganizaci těchto společností. „Náš plán je reorganizace společnosti, měli jsme připravenou nějakou variantu, reorganizací může být více typů,“ připomíná.


Nikdy jsme se nebránili korektnímu vstupu silného partnera, který má pro Vítkovice význam. JAN SVĚTLÍK

Zároveň ale připouští, že propouštění je permanentní proces, kdy se čistí struktura. „Je jasné, že budou muset odejít lidé, kteří nemají přidanou hodnotu, budou se přijímat zaměstnanci na tvůrčí projekce, na druhé straně se boudou propouštět režijní zaměstnanci a technicko-hospodářští pracovníci,“ říká s tím, že proces propuštění se bude týkat přibližně stovky pracovníků.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: jaf
Spustit audio