Plánovanou péči zatím neodkládáme, ale kapacitně jsme na hraně, přiznává ředitel pražské VFN

15. listopad 2021

Zátěž nemocnic covidovými pacienty dál roste. Počet pacientů na jednotkách intenzivní péče o víkendu stoupl na 15 procent celkové kapacity. V neděli den přibylo 5 650 potvrzených případů, pozitivní test tak mělo o zhruba dva a půl tisíce víc lidí než minulý týden. „Máme 50 covidových pacientů a zatím neomezujeme plánovanou péči. Pokud jich bude 60 až 70, některé zákroky budeme muset odložit,“ připouští ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl.

Od pondělí platí nová vládní opatření v boji proti koronaviru: Pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledním půlroce covid, se musí povinně testovat. Studenti vysokých a vyšších odborných škol musí nosit respirátory i při výuce v učebnách, kde se schází aspoň 50 studentů. A v základních či středních školách ve 23 okresech v Česku se konalo další kolo testování na covid-19.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.