Pivo, párek a rock. Palestinci si umí užít festivalovou atmosféru

Kultura malých pivovarů proniká i na Blízký východ. Palestinský pivovar v Bir Zejt začal vařit pivo před dvěma lety a jeho majitelé, tři mladí bratři, si tehdy úspěchem nebyli vůbec jistí. Jejich letošní pivní festival ale ukázal, že sázka na dobré palestinské pivo vyšla. A snad jim v úspěchu pomohl i český chmel a slad, ze kterého své ležáky vaří.

DJ arabsky vyzývá z pódia publikum, aby pozvedlo číše, tedy v tomto případě plastové kelímky s pivem, a pozdravilo tak přicházející kapelu. Pár tisíc kluků a holek na place rádo poslechne a v záři reflektorů se nad hlavami objevuje záplava kelímků se zlatým mokem.

Čtěte také

Jako bych byl na českém letním rockovém festivalu, jenže jsem v městečku Bejt Sahúr nedaleko Betléma na palestinském Západním břehu.

Fronta na „kelímkáč“

„Čas od času tu nějaký festival máme. Ale tyhle akce necílí na všechny části palestinské společnosti. Tady jsou jen ti, kteří si umí užívat života a kteří rádi poznávají nové věci,“ říká mi mladá Palestinka z Rámalláhu, která je tu se svým přítelem a nechce prozradit své jméno. Asi doma řekla, že jde s kamarádkou na kafe.

Atmosféra arabského letního festivalu je té české hodně podobná

Kus od pódia je pivní bar, pivo teče z pěti píp v podstatě bez přestání a sudy se pořád mění. Na výborný palestinský „kelímkáč“ se tu stojí fronty.

„Je to tu skvělé, děje se tu spousta věcí. Dobré je, že se lidi baví. Máme tu i další pivní festival v pivovaru Tajjibe. Ale tohle je změna. A pivo Shepherd's je strašně dobré, je to špička!,“ libuje si návštěvník festivalu Vasím.

Čtěte také

Potkávám tu také Alu, jednoho z trojice pivovarnických bratří. Prý se jim daří, vyvážejí už i do Izraele a do zámoří. Na festivalu počítají odhadem se sedmi tisíci návštěvníků.

Pivem proti depresi

Pivo je hořké, dobře chmelené, má opravdu skvělou chuť a je znát, že ho kluci vaří s láskou. A kdo jiný může potvrdit kvalitu jejich moku, než úplně rozzářený dominikánský mnich z Německa, který čeká ve frontě u stánku s jídlem.

Štěpán Macháček si palestinský pivní festival užil počesku - s pivem  párkem v rohlíku

„Žiju tady už 14 let. Tenhle pivovar vaří fantastické pivo,“ pochvaluje si mnich Nikodymos. „Mám rád ty tři bratry, kteří pivo vaří. A jsem strašně rád, že s ním mají úspěch.“

Je tu v civilu a je na něm vidět, že je z akce naprosto nadšený: „ Je to dobré znamení. Mladí ukazují, že ani v Palestině nemusí být lidé depresivní, nemusí pořád jen nadávat, ale můžou se do něčeho pozitivního pustit. Jako třeba do stavby pivovaru. Ten nápad se mi opravdu strašně líbí.“

Čtěte také

Kapela z nedalekého Jeruzaléma už to na pódiu znovu rozjíždí a mně po dobrém pivu jako obvykle vyhládlo. Mají tu arabskou šavermu, faláfel, nějaké saláty… A co to vidím – párek v rohlíku! Hořčice! Z jakého že je masa? Z vepřového?! Jdu si ten arabský fesťáček pořádně užít.

autor: mac
Spustit audio