Piškvorky bez tužky a papíru? Na mistrovství světa v Praze se hraje s kameny na dřevěné desce

21. červenec 2017

Praha je až do 29. července dějištěm mistrovství světa v piškvorkách. Možná vás překvapí, že oblíbená hra ze školních lavic se hraje bez tužky a papíru. Hráči navíc, na rozdíl od školní přestávky, potřebují ticho, aby se mohli soustředit, podobně jako třeba šachisti. Klid na své výkony mají v učebnách gymnázia Jana Keplera na Hradčanech.

„Pointa hry je postavit pět kamenů v řadě s tím, že vždy začíná černý,“ vysvětluje Štěpán Tesařík, předseda České asociace piškvorek a renju.

Pro turnaje používají speciální způsob zahájení, který eliminuje výhodu začínajícího hráče. Ten si vezme tři kameny – černý, bílý a černý – a postaví je libovolně na desku. Jeho spoluhráč si může následně vybrat, za jakou barvu bude hrát.

„Kameny nemůžou být postavené přímo pro jednu barvu s výhodou, protože by si to soupeř vzal a rychle vyhrál,“ popisuje.

Pípnutí na šachových hodinách oznámilo konce jedné hry – tu dohrál i čtyřnásobný mistr Polska, dnes 27letý Michal Z Gdaňsku. S piškvorkami začínal na gymnáziu, když mu bylo asi 13 let, první turnaj hrál o pár let později.

„Hrál jsem nejčastěji v Polsku, České republice, a pak také v Estonsku. V turnaji jsem byl i na mistrovství Evropy i světa,“ říká s tím, že piškvorkami si nijak nevydělává, nemá žádné sponzory a hru bere jako koníček.

Schopnost logicky uvažovat, kterou využije i při piškvorkách, se mu hodí i v práci – je totiž ekonomem.

autor: mkk
Spustit audio