'Pirát 22 22' může zpátky za volant. Soud Trpišovskému prominul zbytek sedmiletého trestu

15. srpen 2017

Podnikatel Aleš Trpišovský může opět usednout za volant. Krajský soud v Praze mu prominul část zákazu řízení. Muž v roce 2010 vybržďoval auta na dálnici D1. S jedním řidičem se srazil. Soud Trpišovskému v minulosti dal za pokus o ublížení na zdraví podmínku a zákaz řízení na 7 let. Řidičské oprávnění se mu vrátí po čtyřech a půl letech.

Předseda senátu Ivo Zelinka řekl, že podle jeho názoru je sice nenahlášení ztráty řidičského průkazu přestupkem, pokud však magistrát přestupkové řízení nezahájil, musí to soud akceptovat. Trpišovský podle soudce svým způsobem života prokázal, že na podmíněné zastavení zákazu nárok má, zapojoval se například do dobrovolnických činností.

Řidičský průkaz chtěl podnikatel zpátky už loni, tehdy soud jeho žádost zamítl s tím, že dosud neodevzdal původní doklad. Trpišovský se bránil, že ho ztratil ve Francii. Dnes soudu své tvrzení doložil potvrzením francouzské policie. Po říjnovém rozsudku navíc ztrátu průkazu magistrátu nahlásil.

"Magistrát neseznal přestupkové jednání ani nezahájil přestupkové řízení," upozornil mužův obhájce Michal Pacovský.

Aleš Trpišovský dostal přezdívku „pirát 22 22", na státní poznávací značce měl totiž samé dvojky. Kvůli pokusu o ublížení na zdraví ho soud potrestal dvouletou podmínkou a zákazem činnosti.

Svědčil proti němu například řidič Petr. „Hned po zařazení před mé vozidlo začal intenzivně brzdit a to až do zastavení," řekl.

Podmíněný trest ale Trpišovskému smazala amnestie. Bývalý prezident Václav Klaus totiž na začátku roku 2013 prominul podmíněné tresty do dvou let. „Jsem se rozhodl, vyhlásit dílčí amnestii, která vstoupí v platnost 2. ledna," oznámil tehdy Klaus.

autor: hla
Spustit audio