Pieta v Lidicích: Oběti nacistické pomsty za atentát na Heydricha uctily stovky lidí, včetně pamětníků a politiků

12. červen 2022 12:33

Mší pod širým nebem na základech kostela svatého Martina začala v Lidicích pietní akce u příležitosti 80. výročí zničení obce nacisty. Vedl ji kardinál Dominik Duka. Mše se zúčastnil i předseda Senátu Miloš Vystrčil a patriarcha Církve československé husitské Tomáš Buta. Po dvou letech, kdy byla kvůli covidové pandemii hlavní pieta jen komorní, přišly stovky lidí.

Lidické oběti jsou podle Duky oběťmi statečnosti všedního dne, protože v Lidicích nebyl ozbrojený odpor. Připomněl, že šlo o akt, který ve světě vyvolal velkou odezvu, například množství žen a vesnic nese na památku jméno Lidice.

V kázání Duka zmínil, že moderní války popřely boha a zbaběle hledají první a nevinné cíle. Jednu z modliteb kardinál věnoval ukončení války na Ukrajině a míru. Odkázal také na vraždění civilních obyvatel ruskou armádou.

Během mše byl vystaven obraz svatovítské Madonny. Pražské arcibiskupství jej společně s přeživšími lidické tragédie věnovalo ukrajinskému městu Buča.

Před mší zazněl úryvek z Mozartova Requiem v podání Hornického pěveckého sboru Kladno, který doprovází celý obřad. U oltáře stál portrét posledního lidického faráře Josefa Štemberky, který byl zastřelen 10. června 1942 s ostatními lidickými muži.

Oběťmi nacistů se stalo 340 lidických obyvatel, po válce se vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání sedmnáct dětí. Všechny domy včetně školy, kostela a fary byly polity benzínem a podpáleny, v následujících týdnech a měsících byly zbytky vypálených budov vyhozeny do povětří.

Součástí pietního aktu je kromě mše také pokládání květinových darů u společného hrobu lidických mužů, poděkování ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka a uctění památky dětských obětí války u jejich pomníku.

Věnce k pomníku 173 zavražděných lidických mužů přišel položit premiér Petr Fiala, piety se kromě předsedy Senátu Vystrčila zúčastnila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Prezident Miloš Zeman se hlavního pietního aktu neúčastnil, poslal květinový věnec.

Oběti nacistického teroru do Lidic přišli uctít starší lidé i rodiny s dětmi. Lidé mohou do nedělního večera mimořádně navštívit muzeum Památníku Lidice, které prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

autoři: Jana Karasová , Jaroslav Hroch
Spustit audio