Petříček: Číňanům jsme se neomlouvali, jen vysvětlovali. Tchaj-wan je pro nás pořád významný partner

2. duben 2019

NATO slaví 70 let. Jak ale chápat prohlášení bývalého šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o stažení českých vojáků z Afghánistánu nebo slova prezidenta Miloše Zemana o anexi Krymu? Současný ministr zahraničí a místopředseda sociální demokracie Tomáš Petříček v Interview Plus uvedl, že podobné výroky naše spojence rozhodně neznepokojují.

„Rád bych říjnová slova Lubomíra Zaorálka vysvětlil. On nás především vyzval k vyhodnocení cílů, které jsme si naší přítomností v Afghánistánu vytkli, a to ještě před prodloužením mandátu na konci letošního roku,“ říká Tomáš Petříček. 

Jiří Šedivý o Trumpovi: V NATO donedávna všichni chtěli silný leadership. Teď ho máme, i když poněkud brutální

Česko jak jsme na tom, Jiří Šedivý

Česko se spolu s Maďarskem a Polskem stalo v roce 1999 první zemí bývalého východního bloku, která vstoupila do Severoatlantické aliance (NATO). „Alianční velvyslanec“ Jiří Šedivý v Interview Plus řekl, že se za dobu existence rapidně změnil jak její charakter, tak i poslání, a že tlak USA je jen bič na hříšníky.  

Co potřebujeme, je líp se spojenci koordinovat naše postupy a možná je zvážit v kontextu nedávného prohlášení prezidenta Donalda Trumpa o postupném stahování amerických jednotek. „To všechno jsou věci, které vyzývají k důkladné debatě na úrovni vlády nebo parlamentu,“ dodal ministr.

Zároveň by nás měly velmi zajímat výsledky politických jednání o možném řešení afghánského konfliktu nebo o stabilizaci země. „Jsme v Afghánistánu už 17 let a nezaznamenal jsem, že by naše vyjádření někoho ze spojenců znepokojilo.“ 

Ruské sankce? Nic bych neměnil 

Podobně šéf české diplomacie vidí i nesčetné výroky prezidenta Zemana směrem k sankcím vůči Ruské federaci. Prezident totiž na půdě Parlamentního shromáždění Rady Evropy (v říjnu 2017) označil ruskou anexi Krymu za „fait accompli“, tedy za hotovou záležitost. Znepokojení tehdy vyjádřili i naši senátoři. Nakonec přijali stanovisko, podle kterého by hlava státu měla respektovat českou zahraniční politiku. Co na to dnes říká ministr zahraničí?  

„Sankce EU jsou stále platné a podmínky, aby byly zrušeny, stále nebyly naplněny. I na úrovni našich nejvyšších ústavních činitelů jsme se shodli, že bez jejich splnění není možné o nějakém rušení sankcí uvažovat. Jsem tak přesvědčen, že i našim spojencům vysíláme signál, že jsme důvěryhodnou zemí… Teď vedeme diskuzi o sankcích v případě porušování lidských práv a i o možných kybernetických sankcích,“ odpověděl.     

Ministr zahraničí Tomáš Petříček: Rusko postupuje v rozporu s mezinárodním právem

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Bude mít návštěva českého premiéra Andreje Babiše u amerického prezidenta nějaký přínos pro Českou republiku? A kam vlastně směřuje česká zahraniční politika? I na to se ptal Tomáš Pancíř ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Tomáše Petříčka.

Nic by pak v tuto chvíli na sankcích vůči Rusku neměnil, třeba i proto, že je to jeden z mála nástrojů, jaký vůbec máme. „Měli bychom je ale využívat racionálně,… ale i tak, abychom jasně vyjádřili náš postoj k porušování mezinárodního práva… Naši partneři vnímají naše oficiální pozice a sankce jsou cestou, jak přimět Rusko k naplňování minských dohod.“

Česko vs. Čína − Tchaj-wan

Politickou scénou teď hýbe i poslední krok ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO), která nechala z jednání vyvést tchajwanského diplomata, a to na žádost čínského velvyslance. V médiích se teď objevila informace, podle které se měl Číně omluvit Petříčkův náměstek Lukáš Kaucký.  

„Bylo to plánované setkání o bilaterálních česko-čínských vztazích, kde se mluvilo i o této tchajwanské věci. Uvedu jen na pravou míru to, že se ministerstvo nikomu neomlouvalo, jen si vysvětlovalo vzniklou situaci,“ upřesnil.

Celá záležitost je prý nešťastná. „Česká republika vede už od roku 1989 politiku jedné Číny, ale také chceme s Tchaj-wanem rozvíjet naše ekonomické, kulturní a vědecko-výzkumné vztahy. Je otázka, jak tyto dvě citlivé otázky vyvážit.“

V našem postoji vůči Tchaj-wanu se ale nic měnit nebude. Je to významný ekonomický partner, který tady vytvořil tisíce pracovních míst. „Chci s ministryní Novákovou mluvit i o tom, abychom něčemu podobnému předcházeli, protože to pak zatěžuje naše vzájemné vztahy s Čínou,“ dodal ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

Jak důležité budou květnové volby do Evropského parlamentu? Jak vidí výsledek nekonečných debat o brexitu? Jak ministr komentoval výsledek prezidentských voleb na Slovensku a prvního kola na Ukrajině? Odpovědi si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus Petra Dudka.  

autoři: Petr Dudek , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.