Petra Millerová se živí pořádáním pikniků. Kamarádi si myslí, že jsem blázen, směje se

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Příprava dokonalého pikniku chce praxi. Tu má Petra Millerová za osm let v malíku
0:00
/
0:00

Pořádání pikniků má ve světě rozsáhlou historii. Počátky sahají do středověku, kde to namísto romantického posezení v trávě byla takzvaná lovecká přesnídávka se spoustou studeného masa. Poetičtější nádech dostaly pikniky v Anglii, třeba v románech Charlese Dickense, ale své publikum našly až ve Spojených státech. Tam existují k piknikům celé kuchařky a návody. O Uhrách žádná zmínka v této souvislosti není, přesto vám představíme profesionální piknikování v Bratislavě.

Už to dělám osm let, košíky už mám od té doby vylepšené. Nejlepší je ratanový, co se otvírá shora. Dáte tam jídlo a postavíte láhev a nic nepadá ven,“ vysvětluje Petra Millerová.

Je příležitostná herečka, na obrazovce se objevuje už od útlého dětsví. Přívlastek příležitostná sama zdůrazňuje, protože se věnuje jiným činnostem, třeba piknikování.

Pořádá profesionální pikniky na objednávku, plánuje je nebo připravuje piknikové koše na míru.

Košík, nebo piknikové překvapení?

Základem je košík na pronájem s dekou, jídlem a pitím. Lidé si ho vyzvednou, nebo jim ho doručím a po pikniku mi hovrátí. Druhá služba je nastylovaný piknik. To jsou lidé po lese a najednou tam uvidí nachytaný piknik s jídlem a pitím,” popisuje.

Čtěte také

Pak se mi ozvou, když chtějí končit. Nemám to časově ohraničené. Někteří kamarádi se smi smejí, že jsem blázen a čekám třeba šest hodin.”

S Petrou sedíme v bratislavském sadu Janka Krále kousek od místa, kde se vdávala. Jak jinak než piknikově. Na posezení v trávě sezvala všechny své známé, aniž by věděli, že se stanou svědky obřadu.

Ekologie a jednoduchost

V košíku by mělo být jednorázové ekologické, kompostovatelné nádobí. Nejlepší je jídlo dát do věcí, které se dají vyhodit a můžete jíst rukama,“ sdílí Petra poznatky z praxe.

Důležitý je sáček na smetí, nesmíte nechat v přírodě odpadky. Repelent, pláštěnka, kdyby vás překvapilo počasí – a jídlo, které se nezkazí.“

Pandemie koroanviru se stala postrachem pro podnikání – právě piknikaření je ale výjimkou, protože v těchto dnech se řada oslav, setkání a společenských událostí přesouvá pod širé nebe.

Hlad po zážitcích

Mám pocit že je to jedna z věcí, i když si říkám, že kadým rokem lidí přibývá. Jsou méně konzervativní a chtějí netradiční zážitek. Doufám, že budou pokračovat až do zimy. Dá se vymyset všelicos s ohřívači, možná si časem pořídím stan,” smějse se.

Petra už zažila na svých piknicích několik zásnub nebo připravovala hostinu v autem nedostupné pustině. Obklopená piknikovými koši jezdila na kole nebo připravovala dětem v rámci pikniku bojovku.

Výzvy jí prostě baví a pokud jich zrovna dsot nebude, tak si zase odskočí na televizní obrazovky.

Spustit audio

Související