Petra Kvitová chce najít kompromis mezi agresivitou a vyrovnaností

31. srpen 2014

Českým tenistkám se na US Open nedařilo, ve třetím kole skončily Barbora Záhlavová - Strýcová, Karolína Plíšková a také wimbledonská vítězka Petra Kvitová, pro kterou zůstává turnaje v New Yorku stále tím nejméně úspěšným grandslamem.

Ani tentokrát si Petra Kvitová nedokázala pobyt v New Yorku zpříjemnit výhrami ve druhém týdnu turnaje. Už v tom prvním ji zastavil mimořádný výkon srbské tenistky Alexandry Krunićové a také ten vlastní, kterému k ideálu leccos scházelo.

Třeba kvalitnější podání či větší uvolněnost. Na druhou stranu, česká tenistka bojovala a propad nebyl takový, jako v roce 2011, kdy na US Open také přijížděla jako wimbledonská šampionka.

„Bylo to lepší než v roce 2011, takže já bych z toho nedělala tragédii,“ snaží se zmírnit své zklamání Petra Kvitová, které v New Yorku scházela wimbledonská lehkost. Přestože předchozí dny naznačovaly, že by tam tentokrát snad i být mohla. V to věřil i trenér David Kotyza.

„V New Havenu zahrála vysloveně dobře, no ale zase je to stejné, jako to bylo. US Open pro ni není dobrý turnaj.“

David Kotyza už je zvyklý, že po výjimečném zážitku často přichází ten méně radostný. A že je obecně hra české tenistky na velké riziko k výkyvům náchylnější.

Jenže někdy se z různých důvodů stane, že se Petra Kvitová necítí ideálně, nedostane se ke své optimální hře, ubere, a svou soupeřku už neporazí, a to byl právě i ten poslední případ.

Neztratit moc z agresivity a zároveň být trpělivější a co možná nejvíc eliminovat chyby, to je zdá se do budoucna největší sportovní výzva české tenistky.

Kvitová se s Kotyzou shoduje na tom, co je třeba zlepšit

„Bylo by fajn, aby byla sprinter i vytrvalec zároveň. Aby byla vyrovnaná a zároveň to ‚zabíjela‘ do rohů. Najít balanc mezi tím je strašně těžké. Zatím můžeme být rádi, že přijdou vrcholy, jí to tam sedne a dokáže vyhrávat turnaje. Není to hráčka, která dokáže celý rok hrát čtvrtfinále, sem tam semifinále,“ vysvětluje David Kotyza a Petra Kvitová pokračuje.

„Tohle je něco, co se musím naučit a na čem je spousta práce. Vím, že kondici jsem zlepšila natolik, abych to mohla zvládnout, že opravdu můžu doběhnout nějaké balóny. Nemusím riskovat a pálit to z prvního, druhého míče. Měla bych to posunout, abych neměla takové výkyvy. Je to něco nového a není to úplně moje, takže to bude asi náročné.“

Motivací je pro Kvitovou Turnaj mistryň

Pokud jde o ty nejbližší cíle, těmi nejhlavnějšími budou účast a dobrý výsledek na Turnaji mistryň v Singapuru a pak také fedcupové finále. „Teď to bolí a těžko se to říká, ale já doufám, že až se vrátím do tréninku a budu mít motivaci se nominovat na náš nejlepší turnaj a skončit tam dobře."

Petra Kvitová proto začne dělat maximum, jen co se vrátí domů, i když teď na tenis nemá úplně nejlepší náladu. " To, co jsem odehrála v polsedních týdnech, když počítám i New Haven, tak teď chvíli nebudu chtít raketu vidět, ale potom, až se vrátím zpátky na kurt, tak určitě budu zase makat, je to tenis, pořád je o co hrát a můžu slíbit, že nepolevím,“ dodává Petra Kvitová.

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo
Bouchardová (7-Kan.) - Záhlavová-Strýcová (30-ČR) 6:2, 6:7 (2:7), 6:4, Kruničová (Srb.) - Kvitová (3-ČR) 6:4, 6:4, Dellacquaová (29-Austr.) - Karolína Plíšková (ČR) 6:3, 3:6, 6:4

autoři: jpa , jam
Spustit audio