Petr Weiss

4. červen 2009

Češi jsou v sexu zodpovědnější, Češi jsou sexuální rekordmani, v Česku nastala sexuální kontrarevoluce - to jsou pouze některé z titulků, kterými bulvár ohodnotil výsledky průzkumu o sexuálním chování Čechů. Na průzkumu se spolupodílel i čtvrteční host Lucie Výborné - sexuolog Petr Weiss. Co jej na výsledcích nejvíc překvapilo? Jsou Češi skutečně zodpovědní? A proč je podle něj Česko jednou z neliberálnějších zemí světa? V pátek 5. června bude hostem herečka Tatiana Vilhelmová.

Po pěti letech byly opět zveřejněny výsledky průzkumu o sexuálním chování Čechů. A co je na výsledcích nejpřekvapivější? "To, že se nic moc nemění," směje se Petr Weiss.

Navzdory obvyklému přesvědčení, které ještě prohlubují bulvární média, například už po dlouhá léta zůstává věk prvního sexuálního styku průměrně na 18 letech. "A co se týče oné takzvané promiskuity, ta u nás klesá," dodává sexuolog.

V Česku už - podle výsledků průzkumu - neexistuje příliš mýtů a předsudků týkajících se sexuality. To, dle názoru Petra Weisse, souvisí s liberálností Čechů a Češek ve vztahu k sexu. "Ostatní jsou prudérnější. Ze všech srovnatelných průzkumů nám vychází, že ve vztahu k homosexualitě, pornografii, mimomanželskému sexu, předmanželskému styku nebo interrupci jsou Češi nejliberálnější na světě."

A důvod? "Ten lze spatřovat i v tom, že spolu se Severní Koreou je Česko nejsekulárnějším státem na světě. A my víme, že faktorem, který nejvíc určuje konzervativnost ve vztahu k sexu, je právě náboženství."

Na druhou stranu Petr Weiss upozorňuje, že v posledních desetiletích rapidně klesla spokojenost především Češek se sexuálním životem. Čím je to způsobeno? "Pokles sexuální spokojenosti u žen znamená, že jsou informovány o tom, na co mají právo. Ženy, které nevědí, že by měly mít orgasmus, jsou spokojeny, i pokud ho nemají."

"To, že stoupá počet emancipovaných žen, paradoxně znamená, že se ženy emancipují," shrnuje Petr Weiss.

Jak vlastně průzkum zabývající se sexuálním chováním probíhá? Kdy by podle sexuologa měli rodiče začít mluvit s dětmi o sexu? Co si Petr Weiss myslí o snížení věkové hranice pro první sexuální styk? A proč s nadsázkou tvrdí, že on sám není ani žena, ani muž? Odpovědi Petra Weisse si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Weissem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio