Petr Vavrouška

6. květen 2009

Rusko potřebuje cara, to se říkalo v éře prezidenta Vladimira Putina. Jak toto tvrzení platí dnes, v době Dmitrije Medveděva a ekonomické krize? Na to, ale i na jeho dojmy z Ruska, které popsal v knize Ruské duše, se bývalého zpravodaje ČRo v Rusku Petra Vavroušky ptala Lucie Výborná. Ve čtvrtek 7. května bude hostem architektka Eva Jiřičná.

"Když vsadíte všechny své trumfy na jednoho člověka, je to strašně nebezpečné. Vznikne nepředstavitelný chaos, který zvlášť v Rusku může skončit čímkoliv," hodnotí éru Vladimira Putina Petr Vavrouška. Jak tato slova platí dnes - v době, kdy už Vladimir Putin není oficiální hlavou Ruské federace? "Vladimir Putin je sice v uvozovkách jen premiérem a v Kremlu už sedí jiný muž, ale samozřejmě tím, kdo tahá za nitky, je stále Vladimir Vladimirovič."

Nejen touha po vládě silného jednotlivce je pro Rusko typická. "Každý národ by se měl dívat na svou historii bez růžových brýlí - a Rusové toto bohužel příliš neumí," upozorňuje Petr Vavrouška. I proto tak může v současném Rusku dojít k situaci, že do Státní dumy směřuje zákon postihující kritizování přešlapů během druhé světové války vězením a obrovskou pokutou. A to pod heslem, které Petr Vavrouška shrnuje: "Všude kolem nás jsou nepřátelé, musíme být silní a Rusko už není na kolenou."

A kdy bylo Petru Vavrouškovi v Rusku nejhůř? Podle jeho vlastních slov ve chvílích, kdy se jeho evropský pohled na svět střetával s ruským přehlížením konkrétních jedinců: "To, že se na vás nedokážou dívat jako na jednotlivce a uvažují pouze o mase, se v Rusku přijímá strašně těžko." Petr Vavrouška zároveň dodává "Je to proto, že ta země je obrovská. První, co vám ve škole ukážou, je mapa, kde Rusko je obrovské a ostatní státy miniaturní. A to ve vás určitě něco zanechá."

Proč Petr Vavrouška kategoricky tvrdí, že Rusko není Moskva a naopak? Co na současném Rusku obdivuje? A jak se těší na práci ve svém novém zpravodajském působišti - v Polsku? Nejen o tom mluvil Petr Vavrouška s Lucií Výbornou - a vy si vše můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Vavrouškou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio