Petr Souček a Robert Mikoláš

V pátek byli hosty Dopoledního Radiožurnálu olympijští zpravodajové Českého rozhlasu Robert Mikoláš a Petr Souček. Ze studia v Pekingu si povídali s Lucií Výbornou o všem, co souvisí s olympijskými hrami v Číně. Prozradili, jaké je několik hodin před zahajovacím ceremoniálem v Pekingu počasí a jaká je atmosféra, jak vypadají novinářské vesnice nebo jak vnímají olympiádu obyčejní Číňané. Posluchačům přiblížili, co pro ně chystá Radiožurnál z LOH. V sobotu 9. srpna bude hostem Dagmar Svatková, ředitelka Knihovny města Plzně.

Jaké bude zahájení olympiády? "Myslím si, že přívlastky, které jsme slyšeli v souvislosti se zahajovacím ceremoniálem - nejvelkolepější či nejúžasnější - tak to naplní. Má mapovat pět tisíc let čínské historie a 20 století by tam prý být nemělo. Teď je Peking v obležení především čínských turistů a z chování všech je zcela zřejmé, že jsou natěšeni. Všichni říkají jednu větu: 'Konečně se naplňuje stoletý sen všech Číňanů'," uvedl Mikoláš. Podle něj v Pekingu prošlo školením o tom, jak se mají chovat, přes 5 miliónů lidí. "Dostali seznam, jak mají zdravit cizince, na co se jich nesmí ptát, jak mají potlačit své chování, které třeba Evropané považují za neslušné a tak dále. Podobné je to také s hosteskami a dobrovolníky v olympijských vesnicích," dodal.

Jak se v Pekingu cítí rozhlasoví reportéři? "Většina z nás bydlí v novinářských vesnicích. Já už jsem byl na sedmi olympiádách, tak mohu srovnávat. Ta novinářská vesnice tady v Číně, je jedna z těch nejlepších, které jsme měli," odpověděl vedoucí týmu reportérů v Číně Petr Souček. Byli novináři nějak poučeni o tom, co smí a co ne? "Všechna čínská velvyslanectví ve světě vydala pro novináře přehled toho, co je tady trestným činem. Na prvním místě se mluví o vyvěšení tibetské vlajky nebo nošení tibetského odznáčku - to je vnímáno jako útok na svrchovanost Číny a za to můžete být odsouzeni na pět let. Pak se například nesmíte nedostat do oblastí, kam je zakázaný vstup a podobně," odpověděl Mikoláš.

"Co se týče bezpečnostních opatření na olympiádě, Číňané to vyřešili poměrně slušně. Když to srovnám s předešlými olympiádami, já jsem měl nejhorší pocit z bezpečnostních opatření paradoxně na LOH ve Spojených státech - to ale bylo po teroristických útocích. Tady je to tak trochu v pozadí a čínští organizátoři jsou opravdu úslužní, takže vám ani ty prohlídky nevadí," dodal Souček. Jaká je v Číně kriminalita? "Všeobecně je v čínských městech relativně bezpečno. Pochopitelně kapesní krádeže jsou bohužel součástí turismu - hlavně v dopravních prostředcích. Ale například v Hong Kongu je ta kriminalita minimální," odpověděl Mikoláš.

Záznam celého rozhovoru s Robertem Mikolášem a Petrem Součkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio